Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο Ισφαχάν

Ιράν: Έριχναν οξύ σε γυναίκες που «δεν φορούσαν σωστά» την μαντίλα

Συνελήφθησαν τρεις ή τέσσερις ύποπτοι που εξαπέλυαν επιθέσεις με οξύ εναντίον γυναικών στην πόλη Ισφαχάν, θεωρώντας ότι δεν φορούσαν σωστά την ισλαμική μαντίλα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, αρμόδιος για κοινωνικές υποθέσεις, Μορτεζά Μιρμπαγερί.

Φωτογραφία αρχείου (EPA/ABEDIN TAHERKENAREH) Φωτογραφία αρχείου (EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Κληρικοί έχουν καταδικάσει τις συγκεκριμένες επιθέσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών. 
 
Ο Χοσεΐν Ασταρί, διοικητής της αστυνομίας του Ισφαχάν, επιβεβαίωσε ότι έχουν σημειωθεί τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Τζαάμ-ε-Τζαμ, όμως ανεπίσημες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 11 επιθέσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ένοχοι είναι «ψυχικά διαταραγμένοι».
 
Το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε εικόνες των θυμάτων να βρίσκονται στο νοσοκομείο καλυμμένες με επιδέσμους.
 
Ένα από τα θύματα, μια 28χρονη γυναίκα, ανέφερε στο πρακτορείο ότι ξαφνικά έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, στη μέση μιας διασταύρωσης. «Όλοι σοκαρίστηκαν όταν είδαν μια νεαρή γυναίκα να φωνάζει "καίγομαι, καίγομαι"», μετέδωσε το IRNA. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε τη γυναίκα να βγαίνει από το αυτοκίνητό της και να πετά τη μαντίλα της, προσθέτοντας: «Ήταν τόσο πολύ το οξύ που είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον της που τα ρούχα της διαλύονταν και είδα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες στην άσφαλτο».
 
Ο σκληροπυρηνικός ιερέας του Ισφαχάν Ταγί Ραχμπάρ δήλωσε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις «δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν νόμο και δεν έχουν θρησκευτική υποστήριξη. Στόχος των ανθρώπων αυτών είναι να δυσφημίσουν τη θρησκεία».
 
Το κοινοβούλιο του Ιράν, στο οποίο πλειοψηφούν οι Συντηρητικοί, προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να περάσει νόμο που θα προσφέρει νομική προστασία σε όσους αναλαμβάνουν αυτοβούλως να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο στη χώρα, περιλαμβανομένου του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες.
 
Ωστόσο, η αντιπολίτευση, που συντάσσεται με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, έχει ξεκινήσει μεγάλη διαβούλευση για το θέμα και έχει καθυστερήσει την υιοθέτηση του νόμου.
 
«Δεν χρειαζόμαστε έναν ακόμη νόμο για να επιβάλει τα χρηστά ήθη», δήλωσε ο Μορτεζά Μιρμπαγερί. Σημείωσε ότι ο νέος νόμος χρειάζεται τροποποιήσεις, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
 
Το Ισφαχάν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Αν και οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον φόβο σε μερικές γυναίκες, οι περισσότερες παραμένουν απτόητες. «Δεν φοβάμαι», είπε στο Reuters η Σαμίρα, 30χρονη καθηγήτρια γυμναστικής, τονίζοντας: «Δεν θα αλλάξω τον τρόπο που ντύνομαι, επειδή πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτό τον τρόπο σκέψης».
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν