Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποφασισμένη η πρυτανεία για το face control

Στάση εργασίας και συγκέντρωση από τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ

Καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της

Τελευταία ενημέρωση:

Νέα κινητοποίηση στα Προπύλαια και στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου προγραμματίζει για σήμερα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σύστημα ελέγχου εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Σε σχετική τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι «το ΕΚΠΑ λειτουργεί με μείον 400 εργαζόμενους λόγω διαθεσιμότητας, με τους 270 απ’ αυτούς να οδεύουν προς απόλυση και άλλους 120 που ΘΑ επιστρέψουν μέσω κινητικότητας να παραμένουν στον αέρα».

Ταυτόχρονα σημειώνουν : «Το ΕΚΠΑ παραμένει όμως ανοιχτό, και οι φοιτητές, γονείς, ενδιαφερόμενοι για σπουδές, απόφοιτοι, ασθενείς, κ.α. εξακολουθούν να έχουν ανάγκες που δεν καταργούνται με υπουργική απόφαση».

Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία. Σε αυτήν συμμετείχαν και φοιτητές ενώ το «παρών» έδωσαν και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου), προκαλώντας την αντίδραση του ΕΚΠΑ.

 

To βράδυ της Δευτέρας, ο συντονισμός του συλλόγου διοικητικού προσωπικού και των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ, ανακοίνωσε τα εξής:

  
"Ήδη από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής  χρονιάς η Κυβέρνηση, ο Υπουργός αλλά και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ φρόντισαν να μας δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αντιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για διαγραφή 180.000 φοιτητών στα τέλη του καλοκαιριού, ο νέος Πρύτανης του Ιδρύματος Φορτσάκης δεν άργησε να μας δείξει ότι εννοούσε ό,τι έλεγε στις συνεντεύξεις του στην «Καθημερινή» και το MEGA.
 
Αποφάσισε να δράσει ως το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει τον ν.Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου στο σύνολό του περνώντας τον οργανισμό μέσω του οποίου θα επικυρωθούν οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού, οι διαγραφές φοιτητών και θα προωθηθεί περαιτέρω η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Παν/μιο.
 
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεργολάβους που αναλαμβάνουν φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση και το αποτέλεσμα είναι security, face control, σχολές γεμάτες σκουπίδια αντί για εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και φοιτητικές παροχές.  
Την τελευταία εβδομάδα είδαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκηνικά που θυμίζουν τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων θέλησαν να προβούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία ώστε να συντονίσουν τη δράση τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία με δικαιώματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν στρατοπεδεύσει γύρω από το κτίριο.
 
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Πέμπτη, με τους υπαλλήλους του Ιδρύματος να κρατούνται επί της ουσίας όμηροι στον ίδιο το χώρο εργασίας τους  και τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν την καταστολή με χημικά και ξύλο από πλευράς αστυνομίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, σε μέλη της Ομοσπονδίας Διοικ.Προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Σύγκλητο.  Ταυτόχρονα, η καθηγητική αυθαιρεσία έχει οξυνθεί όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή σκηνικά βίας ενάντια σε μέλη του Φ.Σ Φιλοσοφικής από καθηγητές.
 
Από τα παραπάνω, είναι σαφής η εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι ανοιχτό για απολύσεις, εργολαβίες- επιχειρήσεις, διαγραφές και οργανισμούς και κλειστό για τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων. Ένα Παν/μιο στο οποίο οι συλλογικές διαδικασίες θα ποινικοποιούνται και θα ισχύει ο λόγος της Κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών (Φορτσάκης, Μήτκας, Κυριαζοπούλου κλπ).
 
Μπροστά στην όλη κατάσταση που δημιουργείται φαίνεται επιτακτικό να εμφανιστεί το αντίπαλο δέος στα σχέδια της Κυβέρνησης και της Ε.Ε για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Ήδη, την Παρασκευή, δόθηκε μια πρώτη απάντηση από μαθητές κατειλημμένων σχολείων που αγωνίζονταν κατά του Νέου Λυκείου αλλά και φοιτητικών συλλόγων σε μαζική και μαχητική συγκέντρωσή τους στο Υπουργείο Παιδείας.
 
Σήμερα, ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Πρυτανεία ώστε να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση αυταρχισμού στα συλλογικά όργανα και τις αγωνιστικές αποφάσεις τους. Στο χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, οι οποίοι υλοποιώντας τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, συγκεντρώθηκαν και προχώρησαν σε συντονισμό με τους εργαζομένους. 
 
Σήμερα ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο! Θα μείνουμε ενωμένοι και στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας".
 
Αιτήματα
 
Στην ανακοίνωση διατυπώνονται τα αιτήματα της άμεσης απόσυρσης των δυνάμεων καταστολής από τους χώρους του Πανεπιστημίου, η άμεση ανακοίνωση της διεξαγωγής Συγκλήτου στο ΕΚΠΑ, η παραίτηση της νέας πρυτανικής αρχής του ΕΚΠΑ, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και εργασία για όλους.
 
Επίσης καλούν σε συμμμετοχή:
Tην Τετάρτη 22 Οκτώβρη στα Χαυτεία στις 6μμ στη συγκέντρωση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.
Την Πέμπτη 23 Οκτώβρη σε συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών στις 12 στα Προπύλαια και σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 6μμ.
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητικών συλλόγων, εργαζομένων, σωματείων και άλλων φορέων.
 
 
Διαβάστε σχετικά: Αποφασισμένη η πρυτανεία του ΕΚΠΑ για το face control

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σχολές/Πανεπιστήμια
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φοιτητές
Για το ίδιο θέμα
Αποφασισμένη η πρυτανεία του ΕΚΠΑ για το face control