Ηλεκτρονική Έκδοση

Σκοτώθηκε ο επικεφαλής του ομίλου Total

Τελευταία ενημέρωση:

Επιβεβαίωσε ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας Total τις φήμες ότι ο 63χρονος διευθύνων σύμβουλος Κριστόφ ντε Μαρζερί σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας αργά το βράδυ της Δευτέρας. Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις άνθρωποι. Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε ότι ο οδηγός του εκχιονιστικού οχήματος- με το οποίο συγκρούστηκε το αεροσκάφος- ήταν μεθυσμένος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα συγκρούστηκε με ένα εκχιονιστικό μηχάνημα στο Βνούκοβο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβάτες και ο οδηγός του οχήματος. "Μεταξύ των αιτίων που εξετάζονται κατά προτεραιότητα για το δυστύχημα που προκάλεσε τη νύκτα τον θάνατο του Κριστόφ ντε Μαρζερί και των τριών μελών του πληρώματος του αεροσκάφους είναι πιθανό σφάλμα των πιλότων και η συμπεριφορά του οδηγού του οχήματος. Αποδείχθηκε ότι ο οδηγός του εκχιονιστικού βρισκόταν σε κατάσταση μέθης", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Κριστόφ ντε Μαρζερί, φίλου της Ρωσίας, την ώρα που η ουκρανική κρίση έχει επιφέρει την άνευ προηγουμένου από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου επιδείνωση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, συγκλόνισε τη Γαλλία. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Γαλλία έχασε "έναν ξεχωριστό διευθυντή επιχείρησης, έναν καπετάνιο της βιομηχανίας και έναν πατριώτη". Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, ο Κριστόφ ντε Μαρζερί επέστρεφε από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αφιερωμένη στις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία τη στιγμή που οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση πλήττουν σκληρά την ρωσική οικονομία.

Επωφελούμενος από τις καλές σχέσεις που διατηρούσε με την κορυφή της ρωσικής ηγεσίας ο Κριστόφ ντε Μαρζερί ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων στη Ρωσία. Ηταν ένας από τους λίγους επιχειρηματίες που συμμετείχαν τον Μάιο στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες. Η Total είναι εταίρος της ρωσικής Novatek στο γιγάντιο σχέδιο φυσικού αερίου Yamal στον Μεγάλο Ρωσικό Βορρά.

Υπό την ηγεσία του Κριστόφ ντε Μαρζερί, η Total ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις της στον τομέα της εξερεύνησης με στόχο την αύξηση της παραγωγής της, προχωρώντας παράλληλα σε σημαντικές εκχωρήσεις δραστηριοτήτων.

Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί που ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Big Moustache» λόγω του πάχους που είχει το χαρακτηριστικό του λευκό μουστάκι ανέβηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Total το 2010, μετά από μια σημαντική καριέρα στο γαλλικό γίγαντα του πετρελαίου. Υπό την ηγεσία του, η Total είχε επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις της στην έρευνα και σε πολλά φιλόδοξα σχέδια στην παραγωγή πετρελαίου.
 

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αεροπορικά ατυχήματα
Ρωσία
Γαλλία