Ηλεκτρονική Έκδοση

Αυστηρότερο πρωτόκολλο για τον Έμπολα υιοθετούν οι ΗΠΑ

Νέο, αυστηρότερο πρωτόκολλο ασφαλείας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στη φροντίδα των θυμάτων του ιού Εμπολα εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο προβλέπει ότι οι προστατευτικές στολές δεν πρέπει να αφήνουν εκτεθειμένο δέρμα ή μαλλιά, ώστε να αποκλείεται η μετάδοση. Επίσης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να περάσει από ειδική εκπαίδευση και να αποδείξει εξειδίκευση στη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού.

Φωτογραφία:EPA/OLIVIER HOSLET Φωτογραφία:EPA/OLIVIER HOSLET Το πρωτόκολλο που ίσχυε μέχρι σήμερα και βασιζόταν στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέβλεπε τη χρήση μάσκας και προστατευτικών γυαλιών, αλλά επέτρεπε έκθεση του δέρματος. "Η προσβολή ακόμη και ενός ατόμου δεν είναι αποδεκτή", δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των ασθενειών Τομ Φρίντεν μέσω τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση των νέων οδηγιών.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Κυριακή τη συγκρότηση 30μελούς ομάδας στρατιωτικών ιατρών και νοσηλευτών, η οποία θα αρχίσει την εκπαίδευσή της στο Φορτ Σαμ Χιούστον του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, ώστε να είναι έτοιμη για άμεση επέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης νέου κρούσματος στις ΗΠΑ.

Οι νέες οδηγίες των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ εκδίδονται τη στιγμή που 43 άνθρωποι που εκτέθηκαν στον πρώτο ασθενή του Εμπολα στις ΗΠΑ και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση είναι αρνητικοί στον ιό, έπειτα από την προσβολή από την ασθένεια δύο νοσηλευτών που συμμετείχαν στη φροντίδα του.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γκάνα ανακοίνωσε ότι άρχισαν να φτάνουν ουσιαστικές προμήθειες στις πλέον πληγείσες χώρες της δυτικής Αφρικής καθώς και ότι πλέον έχουν στηθεί σημεία θεραπείας ασθενών σε Γουϊνέα, ΛΙβερία και Σιέρα Λεόνε. Η Νιγηρία έγινε η πρώτη χώρα που δεν έχει καταγεγραμμένο νέο κρούσμα τις τελευταίες έξι εβδομάδες όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

(Πηγή:ΑΜΠΕ, BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφρική
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
ΗΠΑ
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)