Έντυπη Έκδοση

Κανείς δεν τους πιστεύει πλέον

Το φταίξιμο στην κυβέρνηση ρίχνει ο επικεφαλής του ESM, διαπιστώνοντας ότι προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές η προαναγγελία για πρόωρη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες και εξηγεί ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα. Βρίσκονται, όπως υποστηρίζει, σε διαφορετική θέση και, παράλληλα, καρφώνει την ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Enet,gr Enet,gr Τα μηνύματα από δανειστές και ξένους οίκους δείχνουν ξεκάθαρα ότι ουδείς θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Καταρρίπτουν το σενάριο στο οποίο είχε επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση περί τέλους της τρόικας μέχρι το τέλος του έτους. Το ένα μετά το άλλο τα «στηρίγματα» στα οποία προσέβλεπαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πέφτουν και το ενδεχόμενο «βοήθειας» από το εξωτερικό μοιάζει απίθανο.

Το κλίμα στην Αθήνα είναι βαρύ μετά τις συντονισμένες επιθέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση από τις αγορές και τους εταίρους-δανειστές, ως απάντηση στο άτακτο επικοινωνιακό «αντάρτικο» που εξαπέλυσε το προηγούμενο διάστημα. Πλέον, προετοιμάζουν το έδαφος για την αποδοχή ενός «μετα-Μνημονίου», που θα αντικαταστήσει τη δανειακή σύμβαση και θα συνοδεύεται από όρους και εποπτεία. Στο εξωτερικό έχουν σίγουρο ότι απαιτείται νέα συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και όσα δεν υλοποιήθηκαν από το υφιστάμενο Μνημόνιο. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση απλώς επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι.

Οι αναταράξεις στα Χρηματιστήρια και η εκτίναξη των επιτοκίων σε απαγορευτικά ύψη για τη χρηματοδότηση του χρέους δεν προσγείωσαν μόνο απότομα την κυβέρνηση στην «πραγματικότητα» των αγορών. Οι επιπόλαιοι χειρισμοί και η επιμονή σε έξοδο από το Μνημόνιο -χωρίς όμως ουδεμία προετοιμασία- έδωσαν πάτημα στους δανειστές για να έρθουν να επιβάλουν εκ νέου ένα πρόγραμμα με δικούς τους όρους και προϋποθέσεις.

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι οι εταίροι της συγκυβέρνησης, καθώς πανικόβλητοι διαπιστώνουν ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται. Τρώνε το ένα χαστούκι μετά το άλλο, καθώς αποδεικνύεται ότι αυτοί έχουν την ευθύνη για τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας και δεν μπορούν να ρίχνουν το φταίξιμο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν τους πιστεύουν πλέον ούτε οι βασικοί συνομιλητές τους στο εξωτερικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο