Έντυπη Έκδοση

Ενας... Νίξον στη γραμμή της Ν.Δ.

Αρθρογράφος της Wall Street Journal υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τα spreads

Βούτυρο στα λιγοστά ψωμιά της συγκυβέρνησης ήταν το χθεσινό δημοσίευμα στη συντηρητική Wall Street Journal, που υποστήριξε ότι η μεγάλη υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών την περασμένη εβδομάδα οφείλεται κατά βάση σε πολιτικούς κινδύνους, με πιο προφανείς αυτούς στην Ελλάδα.

Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Τα προβλήματα της ευρωζώνης έχουν βάση τους την πολιτική», ο Σάιμον Νίξον ισχυρίζεται πως παρά τις ενδείξεις για επιστροφή της κρίσης στην ευρωζώνη, είναι οι πολιτικοί κίνδυνοι που αυξάνονται στην ευρωζώνη, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας οξύνει τον ιδεολογικό διχασμό στους κόλπους της.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα δίνει σήμα υποχώρησης στις αγορές. Παρά το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ , «το κόστος εξυπηρέτησης και η ωρίμανσή του είναι από τα πιο ευνοϊκά στην ευρωζώνη», σημειώνει το δημοσίευμα και περιγράφει μια ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη, όπου «αργά, αλλά με ασφάλεια, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ξεμπλοκάρουν τα εμπόδια στην εκ νέου εξισορρόπηση της οικονομίας».

Ο Νίξον εκτιμά πως οι αγορές φοβούνται ότι «μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντέστρεφε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» και σ' αυτό το πλαίσιο η παρούσα κυβέρνηση επιδιώκει να διαπραγματευθεί μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να εκθέσει τον κ. Τσίπρα στις αγορές. Αυτή η στρατηγική υψηλού κινδύνου δεν πέτυχε πλήρως, καθώς δεν έπεισε τους επενδυτές, αλλά «έδειξε στους Ελληνες, το 20% των οποίων δηλώνουν ότι δεν ξέρουν πώς θα ψηφίσουν, τους κινδύνους από την ανάθεση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αν, πάντως, οι εκτιμήσεις του αρθρογράφου είναι σωστές και με οδηγό τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 2-3 ακόμα παρόμοιες στρατηγικές της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραλάβει καμένη γη αυτοδύναμος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ξένος τύπος
Κυβέρνηση
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις