Έντυπη Έκδοση

ΠΑΣΟΚ: ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Το ενιαίο τούς κάνει από δυο κομμάτια

Ενδοκυβερνητικό μέτωπο, που φτάνει μέχρι και σε φραστικές απειλές εξόδου από την κυβέρνηση, πυροδοτεί μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και η μείωση του μισθού των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο, εν όψει της τελικής αξιολόγησης της τρόικας.

Η Χαριλάου Τρικούπη εκτοξεύει βέλη κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δηλώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα «δεν δεσμεύει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμη και χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αν το τελευταίο δεν μπορεί να στηρίξει τις «μεταρρυθμίσεις». Πάντως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, παρά τους υψηλούς τόνους, επισημαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Η νέα αναταραχή στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών κομμάτων προέκυψε ύστερα από σχετική διαρροή στον κυριακάτικο Τύπο. Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα εν αγνοία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, σύμφωνα με τον Χρήστο Πρωτόπαπα, «κάποιες σκέψεις μάς έχει πει πριν από δύο μήνες ο κ. Μητσοτάκης και αυτές οι σκέψεις δεν κατέληξαν πουθενά. Αυτό το σχέδιο δεν το ξέρουμε και δεν το έχουμε αποδεχθεί. Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, ας το καταλάβουν καλά. Δεν δεσμεύει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» (Βήμα fm). Σύμφωνα με πληροφορίες και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου «δεν έχει συμφωνήσει» με τις προτάσεις Μητσοτάκη.

Πάντως το θέμα αυτό ήταν γνωστό στο ΠΑΣΟΚ από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου Χρήστο Πρωτόπαπα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε στη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού των δημόσιων υπαλλήλων και τότε το ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε και ζήτησε παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού, χωρίς να δώσει περαιτέρω διαστάσεις, «για να μην εκτεθεί η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα», όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι τα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προκύπτουν άμεσα από μνημονιακές δεσμεύσεις και ζητούν το νέο μισθολόγιο να συζητηθεί εκτενώς εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης μεταρρύθμισης που να συνδέεται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η μόνη «μνημονιακή δέσμευση είναι να μην υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στο ενιαίο μισθολόγιο» και επιρρίπτονται ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εστιάζει αποκλειστικά στους μισθούς των νεοεισερχομένων.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Τάκης Ρήγας τόνισε ότι «για το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να πειραχθούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη προσδοκούν σε παρέμβαση Σαμαρά προκειμένου να υπαναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται σε διαφορετική περίπτωση να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Κόντρα

Στην κόντρα Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ παρενέβη ο Αδωνις Γεωργιάδης, προκαλώντας νέα κόντρα με τη Χαριλάου Τρικούπη. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σαφές: Κάτω τα χέρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το λέω προς το ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Ο Αδωνις Γεωργιάδης μάλιστα κατηγόρησε τον «πράσινο» κυβερνητικό εταίρο για «λαϊκισμό» και υπογράμμισε με νόημα: «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ; Πάμε παρακάτω! Προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να πέσει για μια μεταρρύθμιση και να πάμε σε εκλογές» (Βήμα fm).

Ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι «συνώνυμο του αριβισμού γιατί θέλει να παίξει συγκεκριμένο ρόλο στη Ν.Δ. και τελικά αδικεί τον ίδιο», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.

* Σε ετοιμότητα καλεί όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα το ΚΚΕ. «Καμία σκέψη για νέες μειώσεις στους μισθούς. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009» είναι το σύνθημα του κόμματος, που διαπιστώνει ότι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «εξορθολογισμού του νέου μισθολογίου» και τα σχετικά δημοσιεύματα δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση προετοιμάζει νέα «βάρβαρη μισθολογική περικοπή στους δημοσίους υπαλλήλους».

** Μητσοτάκης: Απαραίτητη μια διετία δοκιμασίας

Απάντηση στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο έδωσε ο ΥΔΜΗΔ Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα το γεγονός ότι οι υπάλληλοι μπαίνουν στο Δημόσιο με σχετικά υψηλό μισθό συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα και καταλήγουν με χαμηλό μισθό για την προϋπηρεσία τους και τα προσόντα τους. «Πρέπει να υπάρχει καινούργιος εισαγωγικός μισθός και μετά από μία διετία δοκιμασίας θα κρίνεται αν πρέπει να μονιμοποιηθεί ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος», υποστήριξε. Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, «κανείς δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού, με εξαίρεση αυτούς που απολαμβάνουν τη λεγόμενη "προσωπική διαφορά", επειδή όταν έγινε το ενιαίο μισθολόγιο δεν προσαρμόστηκαν οι αποδοχές τους σε σχέση με άλλους υπαλλήλους που βρίσκονται στην ίδια θέση».

Η δέσμευση της χώρας για ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των απολύσεων, που θα είναι και ο τελευταίος, ισχύει, διαβεβαίωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «θα γίνονται απολύσεις το 2015 και το 2016 όποτε εντοπίζονται απατεώνες που μπήκαν από την πίσω πόρτα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μισθοί/συντάξεις
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Δημόσιος Τομέας
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης