Έντυπη Έκδοση

Πολλά πρόσωπα, θολό στίγμα για τον Σταύρο Θεοδωράκη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήγε στις ευρωεκλογές δηλώνοντας ότι το Ποτάμι δεν είναι ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά. Τις τελευταίες μέρες άνοιξε μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόμενος ως τιμητής της Αριστεράς και χαρακτήρισε «προσβλητική» τη «σχέση Τσίπρα - Καμμένου».

Οταν πρωτοεμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο το Ποτάμι δέχτηκε πολλές επικρίσεις για το «θολό» του στίγμα, ενώ με τη δήλωση του επικεφαλής του ότι υπάρχουν και σπουδαιότερα από το Μνημόνιο πράγματα σ' αυτή τη χώρα, ουσιαστικά είχε καταταγεί στο ίδιο μνημονιακό στρατόπεδο με την κυβέρνηση. Το μόνο που τότε του έδινε ένα προβάδισμα ήταν η ισοπεδωτική ρητορική του έναντι των «παλιών κομμάτων», ενώ η εκλογική του απήχηση οφειλόταν στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το φθινόπωρο ο Σταύρος Θεοδωράκης άρχισε να αναπροσαρμόζεται σε μια ρητορική που προσπαθούσε να ξεπεράσει το «στίγμα» του μνημονιακού και χρέωνε την ευθύνη στο πολιτικό σύστημα και κυρίως στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για «έλλειψη εθνικού πατριωτικού σχεδίου» που οδήγησε στο Μνημόνιο.

Οι πρόωρες εκλογές

Τότε ο επικεφαλής του Ποταμιού άλλαξε και τη θέση του ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών. Αρχικά ήταν αρνητικός, στη συνέχεια εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός, επέμενε ωστόσο ότι θα έπρεπε να εκλεγεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσωπο μη πολιτικό.

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις το Ποτάμι άρχισε να οριοθετεί το χώρο στον οποίο απευθύνεται προσδιορίζοντάς τον μεταξύ των φιλελεύθερων, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και των πληγωμένων σοσιαλδημοκρατών. Και όλο αυτό, ο Σταύρος Θεοδωράκης το ονόμασε «Κέντρο των αλλαγών» προσπαθώντας να διώξει τη «ρετσινιά» ότι το Ποτάμι ως κεντρώο κόμμα θα μπορούσε κάλλιστα να προσκολληθεί με την ίδια ευκολία σε μια κυβέρνηση τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τρίτος πόλος»

Την ίδια ώρα ωστόσο απευθυνόταν σε κατοίκους περιοχών με ισχυρή επιρροή της Χρυσής Αυγής με μια ρητορική όμοια με αυτή του Αντώνη Σαμαρά περί «νόμου και τάξης». Το γεγονός αυτό προκάλεσε και οξύτατες αντιπαραθέσεις Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ για το ποιος από τους δύο χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

Το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής του Ποταμιού προχώρησε σε αναπροσαρμογή της πολιτικής του παρέμβασης και θέλησε να μπει σφήνα ως τρίτος πόλος μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε συναντήσεις με Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα και στο τέλος προκλήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Σεβαστουπόλεως και Κουμουνδούρου με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου.

Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους ΑΝΕΛ αναιρούσε το ρόλο του Σταύρου Θεοδωράκη ως προνομιακού συνομιλητή των δύο βασικών πολιτικών παικτών, δηλαδή της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ποταμιού κατά του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε με την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιεί και το ΠΑΣΟΚ την Κουμουνδούρου για συμμαχία με τους «ψεκασμένους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη να συνομιλήσει προνομιακά με τους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα συνοδεύτηκε και με τη θέση του επικεφαλής του Ποταμιού ότι η επόμενη κυβέρνηση χρειάζεται το 51% για να κυβερνήσει αλλά και το ότι τώρα δεν είναι ώριμη μια συνεργασία Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Είναι προφανές ότι το Ποτάμι θέλει ρόλο διαμεσολαβητή στη σχέση των δύο βασικών πολιτικών μονομάχων, διεκδικώντας το ρόλο μιας «δεξιάς ΔΗΜΑΡ» στο πολιτικό σύστημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Το Ποτάμι