Έντυπη Έκδοση

ΟΠΛΙΣΜΟ, ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

Η βοήθεια ήρθε από ψηλά

Για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί έρριψαν από αέρος οπλισμό, πυρομαχικά και ιατρική βοήθεια στους Κούρδους που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, αλλά οι Κούρδοι ανακοίνωσαν αργότερα ότι προσβλέπουν σε μεγαλύτερη βοήθεια. Ταυτόχρονα, η Τουρκία έλαβε μέτρα για να βοηθήσει τους Κούρδους μαχητές του Ιράκ να φθάσουν μέσω του εδάφους της στο υπό πολιορκία Κομπάνι.

 Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επιδιώκει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κρατών της ΝΑ Ασίας στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Εν τω μεταξύ χθες, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε νέες κυρώσεις εις βάρος της συριακής κυβέρνησης.

Αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έριξαν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και ιατρικές προμήθειες στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι 135 αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους κοντά στο Κομπάνι, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη χερσαία αντίσταση των Κούρδων, έχουν επιβραδύνει την κίνηση των τζιχαντιστών προς την πόλη και έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θύματα στις τάξεις των ακραίων ισλαμιστών. Ωστόσο, η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή παραμένει εύθραυστη.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία έλαβε μέτρα προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση στο Κομπάνι Κούρδων μαχητών από το Ιράκ.

«Βοηθούμε τις δυνάμεις των "Κούρδων Πεσμεργκά" να διασχίσουν τα σύνορα για να πάνε στο Κομπάνι. Οι συζητήσεις μας για το θέμα αυτό συνεχίζονται» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τυνήσιο ομόλογό του Μόνγκι Χάμντι. Νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει τη ρίψη από αέρος πολεμικού και ιατρικού υλικού για τους Κούρδους που υπερασπίζονται τη συρο-κουρδική πόλη.

Πάντως, η κύρια ένοπλη κουρδική οργάνωση στη μεθοριακή πόλη ανακοίνωσε πως τα όπλα που ερρίφθησαν από αέρος δεν είναι αρκετά ώστε να μπορέσουν οι Κούρδοι να κερδίσουν τη σκληρή μάχη έναντι των δυνάμεων των τζιχαντιστών. Αναγνώρισαν πάντως πως η κίνηση αυτή θα έχει «θετικό αντίκτυπο» στη μάχη όσο και στο ηθικό των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι υστερούν σε εξοπλισμό έναντι των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΗΠΑ