Έντυπη Έκδοση

Επιθέσεις αυτοκτονίας, αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράκ

Πληθαίνουν οι αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη καταγγέλλουν ότι η εκτέλεση της θανατικής ποινής πυροδοτεί -αντί να καταστέλλει- τη θρησκευτική βία στη χώρα.

Εντεκα, τουλάχιστον, άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν χθες σε νέα επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από σιιτικό τέμενος στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για μία επίθεση που είχε στόχο πιστούς που έβγαιναν από το τέμενος μετά την προσευχή.

Το γεγονός έλαβε χώρα λιγότερες από 24 ώρες έπειτα από παρόμοια επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα, όταν 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν την ώρα τέλεσης κηδείας.

Τα Ηνωμένα Εθνη κατήγγειλαν χθες την αύξηση των εκτελέσεων από τις ιρακινές αρχές, μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 177 εκτελέσεις έλαβαν χώρα μόνο το 2013, ενώ από αυτές, οι 34 σε μία μόνο ημέρα. Μέσα στο 2014 έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 60 άνθρωποι, ενώ μέχρι τον Αύγουστο -οπότε σταμάτησε η καταμέτρηση- 1.724 καταδικασμένοι περίμεναν την εκτέλεσή τους στις ιρακινές φυλακές.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Νικολάι Μλαντένοφ, επεσήμανε τις ύποπτες συνθήκες υπό τις οποίες καταδικάστηκαν οι φυλακισμένοι. «Ο υψηλός αριθμός των καταδικασμένων σε θανατική ποινή στο Ιράκ είναι ανησυχητικός, πολύ περισσότερο που πολλές από τις καταδίκες βασίζονται σε αμφίβολες αποδείξεις» τόνισε.

Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, στις περισσότερες δίκες οι ομολογίες των κατηγορουμένων αποσπάστηκαν μέσω βασανιστηρίων, ενώ στις ελάχιστες περιπτώσεις που είχαν διοριστεί συνήγοροι, δεν είχαν καν το χρόνο να μελετήσουν το φάκελο.

«Η εκτέλεση προσώπων, η ενοχή των οποίων μπορεί να αμφισβητηθεί, ενισχύει το αίσθημα της αδικίας και της αποξένωσης» τόνισε ο Μλαντένοφ.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ