Έντυπη Έκδοση

Σκληρές μάχες στην Υεμένη μεταξύ σιιτών και Αλ Κάιντα

Τουλάχιστον 20 σιίτες αντάρτες Χούτι σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες με αντάρτες της Αλ Κάιντα στην περιοχή Ράντα της κεντρικής Υεμένης, όπως ανακοίνωσαν πηγές των φυλών.

Οι άνδρες της Αλ Κάιντα ανατίναξαν παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κτήριο που είχαν καταλάβει οι Χούτι και συνέλαβαν 12 σιίτες μαχητές, ενώ οι ένοπλες συγκρούσεις διήρκεσαν ώρες.

Αν και έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι αντάρτες επιδεικνύουν έντονη κινητικότητα στη χώρα, καθώς δεν συναντούν ουσιαστική αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στην επαρχία Ιμπ ξεκίνησαν χθες διαπραγματεύσεις υπό την εποπτεία του κυβερνήτη Γιαχία αλ Αριάνι, για την αποχώρηση των μαχητών από την πόλη, ωστόσο δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

«Οι σιίτες αντάρτες Χούτι επιμένουν να διατηρούν ένοπλους άνδρες τους στο πλευρό των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού για να αντιμετωπίσουν τους μαχητές της Αλ Κάιντα», δήλωσε ο διαμεσολαβητής.

Η ταχεία εξάπλωση των Χούτι έχει δημιουργήσει ανησυχίες για ανοικτή σύγκρουση με την Αλ Κάιντα, που δρα στη νότια και νοτιοανατολική Υεμένη και στρατολογεί κυρίως σουνίτες της χώρας, έχοντας ορκιστεί πόλεμο εναντίον των σιιτών ανταρτών.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Υεμένη
Αλ Κάιντα
Πολεμικές επιχειρήσεις
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές