Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τέλος ο Εμπολα στη Νιγηρία

Δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Oxfam για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής η Ε.Ε., σύμφωνα με απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών σε σχετική για το θέμα σύνοδο χθες στο Λουξεμβούργο.

«Λήξη συναγερμού» στη Νιγηρία «Λήξη συναγερμού» στη Νιγηρία Λήξη «συναγερμού» για τη Νιγηρία η οποία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, κατάφερε και εκείνη, όπως η Σενεγάλη (πριν από λίγες μέρες), να καταπολεμήσει τον ιό του Εμπολα. Αρνητικό και το τελευταίο τεστ ανίχνευσης του ιού στην Ισπανίδα νοσοκόμα, η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας της οποίας μονοπώλησε πολλά ενημερωτικά μέσα, με αποτέλεσμα πλέον, όπως δηλώνουν άτομα από το συγγγενικό της περιβάλλον, η ίδια να βρίσκεται «αντιμέτωπη» με μια απρόσμενη δημοσιότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ανακοίνωσή του, κήρυξε χθες το επίσημο τέλος της επιδημίας του ιού Εμπολα στη Νιγηρία, ύστερα από 42 ημέρες -δηλαδή δύο περιόδους επώασης του ιού, καθώς καθεμία διαρκεί 21 ημέρες- από τότε που είχε παρουσιαστεί το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Η Νιγηρία έχει πλέον απαλλαγεί από την επιδημία του ιού Εμπολα. Πρόκειται για θεαματική επιτυχία που δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η επιδημία του Εμπολα μπορεί να σταματήσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ρούι Γκάμα Βας σε συνέντευξη Τύπου στην Αμπούζα.

Η Ε.Ε. δεσμεύθηκε χθες να προσφέρει οικονομική βοήθεια 500.000 ευρώ στις χώρες που κυρίως πλήττονται, ενώ αναμένεται να διορίσει ώς το τέλος της εβδομάδας έναν Ευρωπαίο συντονιστή για το θέμα.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν 3.000 στρατιώτες στη Λιβερία, η Βρετανία 750 στρατιώτες στη Σιέρα Λεόνε. Η Γαλλία κατασκευάζει στην πρώην αποικία της, τη Γουινέα, κέντρο θεραπείας σε τροπικό δάσος.

Το Βέλγιο άρχισε χθες προληπτικά να υποβάλλει σε θερμομέτρηση τους ταξιδιώτες που φθάνουν στις Βρυξέλλες από τις πληγείσες από τον ιό του Εμπολα χώρες, μετά την προειδοποίηση των εργαζομένων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Περί τους 1.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα φθάνουν από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, με το 80% αυτών να συνεχίζει προς άλλους προορισμούς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Afp, El Pais, La Vanguardia)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Νιγηρία
Εμπολα
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση