Έντυπη Έκδοση

Μια κοιλάδα μόνο για άνδρες

Κλειστή η Σίλικον Βάλεϊ για γυναίκες, έγχρωμους και Λατινοαμερικανούς

Στο στόχαστρο έχει μπει ο άκρατος ελιτισμός της Σίλικον Βάλεϊ, που κλείνει την πόρτα σε γυναίκες, έγχρωμους και Λατινοαμερικανούς και προτιμά για στελέχη της κυρίως λευκούς άνδρες.

Εν τω μεταξύ, η υπερβολική ευημερία και η αλόγιστη σπατάλη κάνουν πολλούς να μιλούν για ενδεχόμενο νέας φούσκας, που θα επηρεάσει ολόκληρη την αμερικανική οικονομία.

Η αποκαλούμενη Σίλικον Βάλεϊ, περιοχή στο Σαν Φρανσίσκο της βόρειας Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, αποτελεί τον παράδεισο της υψηλής τεχνολογίας και των startups. Περίπου τα μισά από τα 2,7 δισ. δολάρια που επένδυσαν οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων σε startups το α' εξάμηνο του έτους πήγαν σε επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί. Με καταιγισμό προσλήψεων, αρχικό μισθό τουλάχιστον 120 χιλ. δολ., δελεαστικές παροχές, προοπτικές εξέλιξης, αλλά και το hype εταιρειών όπως Google, Facebook, Yahoo και Apple, δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότεροι απόφοιτοι των καλύτερων σχολών στρέφονται για δουλειά στη Σίλικον Βάλεϊ. Χαρακτηριστικό είναι πως η Google έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των αποφοίτων του Χάρβαρντ.

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δέχονται έντονη κριτική για την έλλειψη ποικιλομορφίας τους. Παρά τις προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες στις ιστοσελίδες τους, οι περισσότερες εταιρείες είναι κλίκα λευκών, πλούσιων ανδρών, ίσως και Ασιατών στις χαμηλότερες όμως βαθμίδες, με ελάχιστες γυναίκες, έγχρωμους και Λατινοαμερικανούς στο δυναμικό τους. Χαρακτηριστικό είναι πως τα υψηλόβαθμα στελέχη της Facebook είναι κατά 74% λευκοί άνδρες, παρ' όλο που το μισό σχεδόν προσωπικό της εταιρείας είναι Ασιάτες. Μόλις 2% είναι έγχρωμοι. Το 17% φτάνουν οι γυναίκες στην Google.

Μέσα με τεράστια επιρροή όπως οι ΝΥΤ και η Huffington Post προβάλλουν το κλίμα δυσαρέσκειας, ενώ τονίζουν πως υπάρχει πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι η Σίλικον Βάλεϊ έχει αρχίσει να υπερθερμαίνεται. Πολλοί μιλούν για φούσκα έτοιμη να σκάσει, λόγω της παράλογης αφθονίας και της σπατάλης ρευστού χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο απόδοσης του κέρδους.

Η Σίλικον Βάλεϊ βρίσκεται σε μια περίοδο που αρχίζει να θυμίζει το τέλος της δεκαετίας του 1990, όπου εταιρείες όπως οι Pets.com και Webvan προκάλεσαν φρενίτιδα στο χρηματιστήριο, προτού τελικά ξεφουσκώσουν. Μάλιστα πολύ μεγαλύτερο μέρος της τωρινής τεχνολογικής άνθησης είναι συγκεντρωμένο στη Σίλικον Βάλεϊ σε σχέση με τότε, ενισχύοντας την πιθανότητα πτωτικού σπιράλ.

Οσο για την Ευρώπη, έρευνα της Κομισιόν δείχνει πως ο τομέας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) αντιστοιχεί στο 7-9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Παρόλ' αυτά, η αναλογία ανδρών-γυναικών που εργάζονται στον κλάδο είναι μόλις 70-30%. Για κάθε 1.000 γυναίκες με πτυχίο σε ΤΠΕ μόνο 29 ασχολούνται με την πληροφορική, εκ των οποίων μόνο οι 4 εργάζονται στον κλάδο. Στην Ελλάδα, θετικό είναι πως η Γενική Γραμματεία Ισότητας έχει ξεκινήσει ένα ήδη βραβευμένο πρόγραμμα ένταξης περισσότερων γυναικών στον χώρο της πληροφορικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ