Έντυπη Έκδοση

«Καλύτερα που θα καθυστερήσει»

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν κλίμα και πολιτικές εντυπώσεις, μετά τον διαβόητο ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο «πρωταγωνίστησε» drone με σημαία της Μεγάλης Αλβανίας, οι Σέρβοι δηλώνουν: «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας ταπεινώνει», υπογραμμίζοντας ότι η αναβολή της επίσκεψης Ράμα στο Βελιγράδι και η άφιξη του Αλβανού πρωθυπουργού στις 10 Νοεμβρίου αντί στις 22 Οκτωβρίου έχει μόνο «θετικά», επειδή δημιουργεί αρκετό χρόνο για να καλλιεργηθεί θετικό κλίμα για τις διμερείς συναντήσεις.

Χρόνο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα δίνει η αναβολή της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι Χρόνο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα δίνει η αναβολή της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι Την ίδια στιγμή οι εντάσεις και οι επιθέσεις με μολότοφ συνεχίζονται στη βόρεια Μιτρόβιτσα του Κοσόβου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, αλλά «από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να ταπεινώνει το κράτος και το λαό». Παράλληλα τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα.

Την ίδια στιγμή «καλό» χαρακτήριζε το νέο χρονοδιάγραμμα επίσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, τονίζοντας ότι η χώρα και η κυβέρνησή του έχουν πολιτική βούληση για την υπέρβαση τέτοιων καταστάσεων, παραμένοντας προσηλωμένες στη συνέχιση της περιφερειακής συνεργασίας και στον ανοιχτό διάλογο. Ερωτηθείς εάν οι δύο εβδομάδες συνιστούν χρόνο ικανό για να προετοιμαστεί καλή ατμόσφαιρα ο Ντάτσιτς απάντησε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είναι αρκετός χρόνος, αν και γνωρίζω ότι... με ορισμένες χώρες των Βαλκανίων οι συνομιλίες για συμφιλίωση διαρκούν 20 χρόνια».

Σε παράλληλες εξελίξεις, στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ και πέτρες έγινε το δημαρχιακό μέγαρο στη βόρεια Μιτρόβιτσα, όπου τώρα στεγάζεται η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, και σταθμευμένα οχήματα της υπηρεσίας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ομάδα πέντε νεαρών ανδρών από το νότιο (αλβανικό τμήμα) της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα κατευθυνόταν προς το κτήριο λίγα λεπτά πριν από την επίθεση. Για «ανοιχτές προκλήσεις» των Αλβανών της πόλης μίλησε ο δήμαρχος Γκόραν Ράκιτς, υποστηρίζοντας ότι στόχος των δραστών ήταν ο εμπρησμός του κτηρίου ώστε να προκληθούν νέες συγκρούσεις με τους Σέρβους. ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, REUTERS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία
Σερβία
Ποδόσφαιρο
Ματιές στον κόσμο
Αθλητική βία