Έντυπη Έκδοση

Ιθαγένεια υπό προϋποθέσεις υπόσχεται ο Ρέντσι

Ιταλική ιθαγένεια υπό προϋποθέσεις στα παιδιά των μεταναστών, με τροποποίηση του ιταλικού νόμου που βασίζεται στο «δίκαιο του αίματος» υπόσχεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια πράξη πολιτισμού, για άλλο ένα βαγόνι στο τρένο των δικαιωμάτων των πολιτών, που θα ξεκινήσει μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και τον εκλογικό νόμο.

Μια μέρα μετά τη μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσε στο Μιλάνο η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, κατά της παράνομης μετανάστευσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρενέβη σε τηλεοπτική εκπομπή και υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ψηφιστεί νόμος που θα αλλάξει όσα ισχύουν για την ιταλική ιθαγένεια.

Η αλλαγή του νόμου προβλέπει ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς θα μπορούν να πάρουν την ιταλική ιθαγένεια, εφόσον έχουν ολοκληρώσει στη χώρα αυτή τουλάχιστον μία σχολική βαθμίδα.

Εχοντας δεχθεί επίθεση από την Αριστερά αλλά και από τα συνδικάτα για τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί στα εργασιακά, αναλυτές σχολιάζουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να αντεπιτεθεί στους αντιπάλους του, από εκεί που δεν το περιμένουν. Επανέρχεται λοιπόν με ένα θέμα, όπου είχε αποτύχει η προηγούμενη υπουργός για την ενσωμάτωση των μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζε.

Επίσης, συνεργάτες του έχουν προαναγγείλει πως οι μεταρρυθμίσεις της ιταλικής κυβέρνησης δεν θα περιοριστούν μόνο στον τομέα της οικονομίας αλλά υπάρχει ολόκληρο πρόγραμμα με τα βήματα του αναγκαίου εκσυγχρονισμού πολλών τομέων της χώρας.

Επίσης, με δεδομένο ότι η Ιταλία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα μεγαλύτερα προβλήματα υπογεννητικότητας, η κυβέρνηση Ρέντσι αποφάσισε να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, για την καθιέρωση επιδόματος τέκνων, για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

«Ξέρω ότι δεν λύνουμε τα προβλήματα των οικογενειών, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα. Γνωρίζω τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίζεις συνεχή έξοδα μετά από τη γέννηση ενός παιδιού», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(ΠΗΓΕΣ: REPUBBLICA-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Ματιές στον κόσμο