Έντυπη Έκδοση

Μόνο υποσχέσεις πήραν από τους Γερμανούς οι Γάλλοι

Επενδύσεις αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προσπάθησε να εξοικονομήσει η Γαλλία από τη Γερμανία, αλλά το Βερολίνο αρνήθηκε να δώσει χρήματα, τονίζοντας τη σημασία του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις και τον υποστηρικτικό ρόλο του κράτους, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέρριψε τις κριτικές στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει και δήλωσε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες.

Στο Βερολίνο μετέβησαν χθες οι δύο Γάλλοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν και Μισέλ Σαπέν, για να συναντήσουν τους Γερμανούς ομολόγους τους, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με στόχο να τους πείσουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις ευεργετικές και για τις δύο χώρες, αλλά και για την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι Γάλλοι υπουργοί αποκόμισαν από το Βερολίνο μόνο την υπόσχεση για συνεργασία επί «κοινής πρότασης για επενδύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», όπως δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι «δεν θέλουμε ανάπτυξη μέσω πιστώσεων». Ο Γερμανός υπουργός είχε επισημάνει ότι οι επενδύσεις πρέπει να έλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ το κράτος θα πρέπει να δημιουργεί «ευνοϊκές συνθήκες».

Η κοινή πρόταση θα παρουσιαστεί την 1η Δεκεμβρίου και θα πρέπει να «δημιουργήσει μια δυναμική που θα είναι χρήσιμη για όλους» στην Ευρώπη, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.

Ο Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός τους για τις μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε, σε συνάντηση με ξένους επενδυτές αφιερωμένη στην «ελκυστικότητα της Γαλλίας», ότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες και θα προκύψουν επενδύσεις. Οπως τόνισε, όχι μόνο θα ακολουθήσει αλλά και θα επιταχύνει τις διαδικασίες, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας του, την άνοιξη του 2017. ΕΡΑΣΜΙΑ ΣΦΑΕΛΟΥ

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Επενδύσεις
Γερμανία