Έντυπη Έκδοση

Κάμερον: Οι Βρυξέλλες δεν είναι το αφεντικό μου

Δηλώνοντας ότι λογοδοτεί μόνο στους Βρετανούς και ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι το «αφεντικό του», ο Ντέιβιντ Κάμερον προετοιμάζεται να ανακοινώσει πριν από τα Χριστούγεννα τα νέα του σχέδια «περιορισμού των δικαιωμάτων και των επιδομάτων» των μεταναστών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ε.Ε. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο, τόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο όσο και χθες σε ομιλία του στο Τσάταμ Χάουζ στο Λονδίνο, δήλωσε απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι υπάρχει κίνδυνος να αποξενωθεί από τους συμμάχους του και να απολέσει κύρος αν συνεχίσει το πρόγραμμά του κατά της μετανάστευσης με στόχο να ικανοποιήσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους.

Στενοί συνεργάτες του Κάμερον υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει αρκετές επιλογές, και όπως γράφουν βρετανικά ΜΜΕ ανάμεσά τους είναι και ο ορισμός ανώτατου ορίου στον αριθμό των ανειδίκευτων μεταναστών από τις χώρες της Ε.Ε. που θα μπορούν να εργάζονται στη Βρετανία. Αυτή η «προοπτική» πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις του Μπαρόζο, ο οποίος άλλη μία φορά στη χθεσινή του ομιλία κάλεσε τον Κάμερον να μην προσπαθεί να επιδιώξει αλλαγές στους κανονισμούς της Ε.Ε., που διέπουν την ελευθερία της κίνησης πολιτών, υποστηρίζοντας ότι με τη ρητορική του για «αυθαίρετα όρια περιορισμού των μεταναστών» θα οδηγηθεί σε «ιστορικά λάθη» αποξένωσης της Βρετανίας. Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. εάν κερδίσει τις εκλογές του 2015 και σταθερά δηλώνει πως η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει σε μία «μεταρρυθμισμένη» Ευρωπαϊκή Ενωση.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία