Έντυπη Έκδοση

ΟΙ 25 ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ «PODEMOS»

«Μπορούμε μιαν άλλη Ισπανία»

Τις είκοσι πέντε θέσεις-κλειδιά του προγράμματός του παρουσίασε χθες το «Podemos», το κόμμα-έκπληξη των ευρωεκλογών στην Ισπανία, που προτείνει αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους (μια υπαναχώρηση ωστόσο σε αυτό το ζήτημα, καθώς πριν από τις Ευρωεκλογές πρότεινε διαγραφή), μια πρωτοβουλία που προτίθεται να αναλάβει σε συνεργασία και με άλλες περιφερειακές χώρες (προφανώς και την Ελλάδα) που θα θελήσουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι θέσεις του «Podemos» καλύπτουν όλους τους τομείς και προτείνουν καταρχήν κατάργηση όλων των εργασιακών «μεταρρυθμίσεων» που ελήφθησαν από το 2010 μέχρι σήμερα.

Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα του «Podemos» προβλέπει: 35 ώρες εργασίας, σύνταξη στα 60 έτη, απαγόρευση των απολύσεων σε εταιρείες που εμφανίζουν κέρδη, απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος. Προτείνεται ακόμη η δημιουργία δημοσίων μέσων ενημέρωσης στην υπηρεσία των πολιτών και ανεξάρτητων από την εκάστοτε κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία, αλλά και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ευρωπαϊκού πρακτορείου ειδήσεων που θα λειτουργεί, όπως αναφέρεται, με δημοκρατικό τρόπο.

Ακόμη περιορισμό των οικονομικών προνομίων που απολαμβάνει η Καθολική Εκκλησία, και διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στη δημόσια υγεία και εκπαίδευση. Ειδικά στον τομέα της υγείας, προτείνει να περάσουν ξανά στον δημόσιο τομέα όλα τα ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία που ιδιωτικοποιήθηκαν μέσω της κατάργησης όλων των νόμων που ψηφίστηκαν προς αυτή την κατεύθυνηση.

Την αντίθεσή του εκφράζει στο πρόγραμμά του το «Podemos» απέναντι στα μέτρα «ασφάλειας του πολίτη» που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι (περιορισμός, ακόμα και επιβολή προστίμων σε διαδηλωτές, αλλά και προπαντός το πολύκροτο θέμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων που τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει το Λαϊκό Κόμμα).

Στην εκπαίδευση, κατάργηση όλων των επιδοτήσεων που δίνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, μείωση του ΦΠΑ από το 21 στο 4% για τα προϊόντα πολιτισμού και κατάργηση των ταυρομαχιών και της διακίνησης εξωτικών ζώων-ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Στην εξωτερική πολιτική, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και επιστροφή στην Παλαιστίνη όλων των εδαφών που κατέχει το Ισραήλ. Ακόμη, κατάργηση όλων των προγραμμάτων ενάντια στους μετανάστες (FRONTEX, EUROSUR) και εγκατάλειψη του σχεδίου Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε. και αναθεώρηση των όλων των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τη Λατινική Αμερική.

(Πηγές: El Pais, EuropaPress, El Mundo)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία