Έντυπη Έκδοση

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ, Η GREENPEACE ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε οικολογικό «κλοιό» η Μεγαλόπολη

Αντιδρούν οι Βρετανοί για την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα

Επιθετικά «βγαίνει» η Greenpeace εν όψει της μεθαυριανής σύγκλησης του ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Κλίμα και την Ενέργεια, καλώντας τον πρωθυπουργό, με «φωτεινό μήνυμα» μέσα από το Λιγνιτικό Κέντρο της Μεγαλόπολης, να βελτιώσει τις θέσεις της χώρας και να προτείνει μειώσεις αερίων εκπομπών θερμοκηπίου 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Με θεαματική ενέργεια ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης «φώτισαν» τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης IV με κεντρικό μήνυμα: «Τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν την ανάπτυξη».

Δεν γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρει τι αντάλλαξε η ελληνική κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με λιγότερο προοδευτικές θέσεις, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace: «Αυτό που γνωρίζουμε δυστυχώς είναι ότι η κυβέρνηση, όταν πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας, είναι έτοιμη να συμβιβαστεί χωρίς αίσθημα ευθύνης προς όφελος των μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη. Οι θέσεις της δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικές, αλλά κάνουν κακό στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Ο κ. Σαμαράς έχει λίγες μέρες καιρό για να διορθώσει τις θέσεις της Ελλάδος πριν από το κρίσιμο Συμβούλιο». Δηλαδή: «55% για τις μειώσεις των εκπομπών στην Ευρώπη, 45% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην τελική κατανάλωση και 40% εξοικονόμηση ενέργειας (βάσει της ευρωπαϊκής ζήτησης ενέργειας το 2005)».

Διείσδυση 27% έως το 2030

Αν στο Συμβούλιο αυτό εγκριθεί η πρόταση «της Επιτροπής για διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 27% έως το 2030, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων θα επιβραδυνθεί σημαντικά από 6,4% ετησίως για την περίοδο 2010-2020, και σε 1,4% το χρόνο για το 2020-2030».

Η Greenpeace, ένθερμη υποστηρίκτρια των ΑΠΕ (σ.σ.:ζ καθ' υπερβολήν κάποιες φορές), χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως «το τέλος ενός ευρωπαϊκού success story. Ενώ οι ΑΠΕ έχουν κάνει πιο καθαρό και ανεξάρτητο από εισαγωγές το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης και επίσης έχουν δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και έχουν στηρίξει την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης».

Το ελληνικό γραφείο και η διεθνής Greenpeace μιλώντας για εξοικονόμηση ενέργειας θεωρούν «ένα μυστικό όπλο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί: η ουκρανική κρίση έφερε την ενεργειακή ασφάλεια στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης. Οπως το έθεσαν οι "Financial Times", η μόνωση της οροφής και άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας είναι τα κρυφά όπλα της Ευρώπης ενάντια στη Ρωσία».

Οι χώρες που υποστηρίζουν τον κατ' ελάχιστον δεσμευτικό στόχο διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό 30% είναι: Γερμανία, Δανία και Λουξεμβούργο. Η Πορτογαλία και η Σουηδία ζητούν το 40%.

Τα κράτη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους έχουν αφήσει να διαφανεί ότι «η αποδοχή μιας συμφωνίας εξαρτάται από τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των χωρών-μελών και τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που θα στηρίξουν τις κλιματικές και ενεργειακές επενδύσεις» (η προοπτική της Πολωνίας προς μία συμφωνία δείχνει όλο και πιο θετική).

Τους δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας «υπονομεύει» διαρκώς η Βρετανία αντιτείνοντας: «Οι δεσμευτικοί στόχοι καθιστούν πιο ακριβή την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Και τούτο «την ίδια στιγμή που συνάπτει συμφωνία με τη γαλλική επιχείρηση EDF για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας, την οποία οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει την πιο ακριβή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο», απαντά η Greenpeace.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι υπουργοί Ενέργειας από Γερμανία, Ελλάδα, Δανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Βέλγιο, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και τους επιτρόπους Gunther Oettinger και Connie Hede-gaard σημειώνουν:

«Η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία επισημαίνει τη σημασία της μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω της ενεργειακής απόδοσης είναι πιο ισχυρό και οικονομικά αποδοτικό μέσο για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου -ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό οικονομικό δυναμικό για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στους περισσότερους τομείς. Το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων (ΣΕΔΕ) είναι σήμερα σε θέση να παρέχει κίνητρα στον ηλεκτρισμό και σε μέρη του βιομηχανικού τομέα. Αλλοι τομείς, όπως οι μεταφορές, τα κτήρια, το εμπόριο, οι υπηρεσίες και τα ιδιωτικά νοικοκυριά, δεν καλύπτονταν από το ΣΕΔΕ της Ε.Ε. Ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για μία νέα πολιτική ενεργειακής απόδοσης και ένα νέο στόχο».

Για το λόγο αυτό, συνεχίζουν, «οι υπογράφοντες αυτή την επιστολή συμμερίζονται την άποψη για επικείμενη αναθεώρηση της προόδου της επίτευξης του στόχου της ενεργειακής απόδοσης για το 2030».

Με την «παρούσα επιστολή θα θέλαμε να τονίσουμε γιατί η ενεργειακή απόδοση πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια για την περίοδο έως το 2030 και μετέπειτα σε ένα κοινό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει επίσης ένα φιλόδοξο και εφικτό στόχο για τα αέρια του θερμοκηπίου και για τις ΑΠΕ σε επίπεδο Ε.Ε. Και θα διευκολύνει την αυξημένη δυναμικότητα διασύνδεσης».

Μόνο 12 μεγάλες πολυεθνικές συντάσσονται με τη μείωση αερίων ρύπων έως και 40%

Μόνο ο συνδυασμός τριών διακριτών στόχων, που αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της ενεργειακής ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, τονίζει η Greenpeace λίγα 24ωρα πριν από την καθορισμένη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για το «ενεργειακό μέλλον της Ε.Ε.».

Με δεδομένο ότι περίπου 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τον ενεργειακό τομέα, θα χρειαστούν συγκεκριμένες ενεργειακές πολιτικές για να οδηγήσουν τη μετάβαση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια στην εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση σε εκτενές κείμενο υπό τον τίτλο: Κλίμα και ενέργεια - Το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται σε μία ημέρα.

Σε επίπεδο βιομηχανίας «μόνο δώδεκα (αν και από τις μεγαλύτερες) επιχειρήσεις της Ευρώπης, όπως η Unilever, η ΙΚΕΑ, η Philips και η χημική DSM, έχουν ζητήσει να τεθεί δεσμευτικός στόχος που να ξεπερνά κατά πολύ το στόχο για τη μείωση των εκπομπών κατά 40%, τουλάχιστον 40% για ΑΠΕ και 40% για την εξοικονόμηση ενέργειας.

»Σθεναρά απέναντι στους στόχους για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι ενεργειακές επιχειρήσεις, όπως η GDF-Suez, η RWE και η ΕΟΝ (σ.σ.: η τελευταία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες και εξυπηρετεί πάνω από 20 εκατομμύρια καταναλωτές). Συνεχίζουν να επενδύουν επιθετικά σε μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου -τα κέρδη τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εισαγόμενα καύσιμα της Ρωσίας και αλλού. Μεγάλο μέρος των κερδών τους "κόπηκε" τα τελευταία χρόνια από την ανάπτυξη-διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς μειώθηκαν οι τιμές χονδρικής».

Ακόμα ένα «δίκτυο των λόμπι της βιομηχανίας, η "Business Europe", επίσης έχει συνταχθεί με τους μεγάλους των ορυκτών καυσίμων». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντώνται στη βελγική πρωτεύουσα στις 23 και 24 Οκτωβρίου, είναι «πιθανό να υποστηρίξουν τρεις στόχους για το 2030: Εγχώριο, για μείωση των εκπομπών (χωρίς αντισταθμιστικές πιστώσεις, offsetx), διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών κατά 27% ή 30% και 30% για εξοικονόμηση ενέργειας (σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2030). Το ύψος και η δεσμευτικότητα αυτών των ενεργειακών στόχων θα αποφασιστούν στο Συμβούλιο».

Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή του έτους έχει υιοθετήσει αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες θέσεις, σύμφωνα με την Greenpeace: «Επί ελληνικής προεδρίας ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, υποστήριξε σχετικά φιλόδοξους στόχους, με αποκορύφωμα την επιστολή που συνυπέγραψε με 8 Ευρωπαίους υπουργούς, με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο φιλόδοξους στόχους. Στην συνέχεια στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υποστήριξε επίσημα στόχο 40% για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 30% για τις ΑΠΕ και 30% για την εξοικονόμηση ενέργειας, μαζί με δεσμεύσεις για προώθηση της χρήσης έξυπνων μετρητών και της διασύνδεσης των νησιών».

Μόλις τρεις μήνες μετά (τον περασμένο Ιούλιο), συνεχίζει η περιβαλλοντική οργάνωση επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες, «η Ελλάδα πλέον υποστηρίζει στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 40%, 30% ενδεικτικό στόχο για την εξοικονόμηση και κατ' ελάχιστον δεσμευτικό για τις ΑΠΕ 27%.

»Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, περί σύμπλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις της Επιτροπής». Φ. ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καύσιμα/Ενέργεια
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Ορυκτός πλούτος
Greenpeace
Ακτιβισμός και ΜΚΟ