Έντυπη Έκδοση

Μόνο 12 μεγάλες πολυεθνικές συντάσσονται με τη μείωση αερίων ρύπων έως και 40%

Μόνο ο συνδυασμός τριών διακριτών στόχων, που αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της ενεργειακής ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, τονίζει η Greenpeace λίγα 24ωρα πριν από την καθορισμένη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για το «ενεργειακό μέλλον της Ε.Ε.».

Με δεδομένο ότι περίπου 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τον ενεργειακό τομέα, θα χρειαστούν συγκεκριμένες ενεργειακές πολιτικές για να οδηγήσουν τη μετάβαση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια στην εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση σε εκτενές κείμενο υπό τον τίτλο: Κλίμα και ενέργεια - Το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται σε μία ημέρα.

Σε επίπεδο βιομηχανίας «μόνο δώδεκα (αν και από τις μεγαλύτερες) επιχειρήσεις της Ευρώπης, όπως η Unilever, η ΙΚΕΑ, η Philips και η χημική DSM, έχουν ζητήσει να τεθεί δεσμευτικός στόχος που να ξεπερνά κατά πολύ το στόχο για τη μείωση των εκπομπών κατά 40%, τουλάχιστον 40% για ΑΠΕ και 40% για την εξοικονόμηση ενέργειας.

»Σθεναρά απέναντι στους στόχους για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι ενεργειακές επιχειρήσεις, όπως η GDF-Suez, η RWE και η ΕΟΝ (σ.σ.: η τελευταία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες και εξυπηρετεί πάνω από 20 εκατομμύρια καταναλωτές). Συνεχίζουν να επενδύουν επιθετικά σε μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου -τα κέρδη τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εισαγόμενα καύσιμα της Ρωσίας και αλλού. Μεγάλο μέρος των κερδών τους "κόπηκε" τα τελευταία χρόνια από την ανάπτυξη-διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς μειώθηκαν οι τιμές χονδρικής».

Ακόμα ένα «δίκτυο των λόμπι της βιομηχανίας, η "Business Europe", επίσης έχει συνταχθεί με τους μεγάλους των ορυκτών καυσίμων». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντώνται στη βελγική πρωτεύουσα στις 23 και 24 Οκτωβρίου, είναι «πιθανό να υποστηρίξουν τρεις στόχους για το 2030: Εγχώριο, για μείωση των εκπομπών (χωρίς αντισταθμιστικές πιστώσεις, offsetx), διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών κατά 27% ή 30% και 30% για εξοικονόμηση ενέργειας (σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2030). Το ύψος και η δεσμευτικότητα αυτών των ενεργειακών στόχων θα αποφασιστούν στο Συμβούλιο».

Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή του έτους έχει υιοθετήσει αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες θέσεις, σύμφωνα με την Greenpeace: «Επί ελληνικής προεδρίας ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, υποστήριξε σχετικά φιλόδοξους στόχους, με αποκορύφωμα την επιστολή που συνυπέγραψε με 8 Ευρωπαίους υπουργούς, με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο φιλόδοξους στόχους. Στην συνέχεια στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υποστήριξε επίσημα στόχο 40% για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 30% για τις ΑΠΕ και 30% για την εξοικονόμηση ενέργειας, μαζί με δεσμεύσεις για προώθηση της χρήσης έξυπνων μετρητών και της διασύνδεσης των νησιών».

Μόλις τρεις μήνες μετά (τον περασμένο Ιούλιο), συνεχίζει η περιβαλλοντική οργάνωση επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες, «η Ελλάδα πλέον υποστηρίζει στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 40%, 30% ενδεικτικό στόχο για την εξοικονόμηση και κατ' ελάχιστον δεσμευτικό για τις ΑΠΕ 27%.

»Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, περί σύμπλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις της Επιτροπής». Φ. ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καύσιμα/Ενέργεια
Greenpeace
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Επιχειρήσεις
Περιβάλλον & οικολογία
Κύριο θέμα
Σε οικολογικό «κλοιό» η Μεγαλόπολη