Έντυπη Έκδοση

27ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Μοναδικές ταινίες

Συνεχίζει με επιτυχία το «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» προσφέροντας μια κινηματογραφική όαση στη μουντή καθημερινότητα της πόλης. Κάποιες μάλιστα ταινίες είναι αμφίβολο αν θα έχουμε άλλη ευκαιρία να τις παρακολουθήσουμε...

«Corn Island» «Corn Island» Για να δούμε τι θα δούμε σήμερα:

* «Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ» (1961) του Αλέν Ρενέ. Χώρος δράσης ένα πολυτελές ξενοδοχείο: ένας άντρας κάνει το παν για να πείσει μια παντρεμένη γυναίκα να φύγει μαζί του. Ομως εκείνη μετά βίας μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη της την ερωτική ιστορία που είχαν (;) τον προηγούμενο χρόνο στο Μαρίενμπαντ. Η αποθέωση του στυλιζαρίσματος σε μια επιδραστικη αβανγκάρντ ταινία που αγαπήθηκε (αλλά και μισήθηκε) πολύ. Χρυσός Λέοντας στη Μόστρα το 1961. Την ταινία προλογίζει ο Βασίλης Μαζωμένος, ένας από τους οκτώ σκηνοθέτες που προτείνουν φέτος την αγαπημένη τους ταινία στους επισκέπτες του φεστιβάλ. (6.10 μ.μ., ΑΣΤΥ)

* Την ίδια περίπου ώρα (6 μ.μ., ΑΑΒΟΡΑ) θα παρακολουθήσουμε το δεύτερο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους της Horme Pictures και αμέσως μετά την ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Λάβετε θέσεις» (1973). Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, πολυβραβευμένη στη Θεσσαλονίκη. Ο ήρωας, ένας επαρχιώτης από τα Φιλιατρά, αγωνιά να πληρώσει δάνεια και χρέη και να πολεμήσει την ανία. Αγαπά τον αθλητισμό, όμως, δεν μπορεί πια να ανταγωνιστεί κανέναν. Τελικά μετακομίζει στην Αθήνα, όμως συνθλίβεται στον αστικό κυκεώνα. Μια ηθογραφία της ελληνικής επαρχίας της εποχής αλλά και ένα εύστοχο σχόλιο για την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

* Ακολουθεί «Ο κανόνας του παιχνιδιού», κλασική ταινία του μεγάλου ανθρωπιστή του σινεμά Ζαν Ρενουάρ (1939): ο ριψοκίνδυνος πιλότος Ζιριέ είναι συντετριμμένος γιατί η αγαπημένη του δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς που τον περιμένουν: παντρεύτηκε έναν ερωτύλο μαρκήσιο συλλέκτη μουσικών κουτιών... Για πολλούς ο μεγάλος «αντίπαλος» του Πολίτη Κέιν. Επιλογή του Δήμου Αβδελιώδη, ο οποίος και προλογίζει (8.15 μ.μ., ΑΑΒΟΡΑ).

* Μια πολύ ιδιαίτερη και απολαυστική ταινία, το «Γιο-Γιο» (1965) είναι η δεύτερη ταινία του Πιέρ Ετέ και διαδραματίζεται το '20. Ο ήρωάς του έχει τα πάντα: από ιδιωτικές λίμνες μέχρι παλάτια. Αλλα τίποτε δεν μπορεί να γιατρέψει τη ραγισμένη του καρδια. Μέχρι που ξανασυναντά τη χαμένη του αγάπη: μια κλόουν του τσίρκου και τον μικρό της γιο που (συμπτωματικά;) του μοιάζει πολύ... Σινεφίλ αναφορές και ένας έμμεσος φόρος τιμής στον Τσάρλι Τσάπλιν (10.20 μ.μ. ΑΑΒΟΡΑ)

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα δύο ταινίες διεκδικούν σήμερα την προσοχή μας:

* Στο «Corn Island», μια ποιητική ταινία του George Ovashvili, ένας γέρος αγρότης, από την Αμπχαζία, φτάνει σε ένα μικρό νησί. Χτίζει μια καλύβα για τον ίδιο και την έφηβη εγγονή του, οργώνει τη γη και μαζί σπέρνουν καλαμπόκι. Καθώς η εγγονή του σταδιακά γίνεται γυναίκα, και το καλαμπόκι ωριμάζει, ο γέρος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναπόφευκτο κύκλο της ζωής... Λιγοστός διάλογος και πανέμορφες εικόνες δοσμένες με ποίηση και λυρισμό, που θυμίζουν Ρενουάρ και Ταρκόφσκι. Ενα σχόλιο πάνω στον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση, και ταυτόχρονα μια αλληγορία για τον υπό εξαφάνιση πλανήτη μας.

Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι (8 μ.μ., ΑΣΤΥ)

* Το «Queen and country» είναι μια αυτοβιογραφική ταινία του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη Τζον Μπούρμαν και αποτελεί το σίκουελ του «Hope and Glory». Ενας 18χρονος Αγγλος κατατάσσεται στο στρατό για να πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας. Κατά τη διάρκεια μιας άδειας θα ερωτευτεί τρελά, όμως η πραγματικότητα του πολέμου θα εισβάλει βίαια στη ζωή του, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατεστραμμένες ζωές των τραυματιών που επιστρέφουν από την Κορέα... (10 μ.μ., ΑΣΤΥ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Κινηματογράφος