Έντυπη Έκδοση

Ο διευθυντής της Εστίας Πολιτισμού στη Σόφια

Δέχθηκε μείωση αποδοχών, αλλά η Εστία έκλεισε

«Ψευδή και ανυπόσταστα» χαρακτηρίζει ο Δημήτριος Ρούμπος, με επιστολή του στην «Ε», τα όσα του αποδίδει ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ως προς τη δυσλειτουργία της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Σόφια.

Οπως αναφέρει, «ήδη από το 2010 είχαν φανεί τα πρώτα σύννεφα», ενώ από το 2011 η κατάσταση δυσκόλεψε τόσο ώστε, χάρη στις δικές του διαπραγματεύσεις, πραγματοποιήθηκε μετεγκατάσταση της Εστίας με «δραματική μείωση του ενοικίου από 4.500 ευρώ σε 1.300 ευρώ». Τις επόμενες δύο χρονιές και παρά το κενό στη θέση του προέδρου μετά την παραίτηση Μπαμπινιώτη, «το έργο της Εστίας συνεχίστηκε κανονικά».

Με την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΕΙΠ, ο Χρήστος Ρούμπος ενημέρωσε αμέσως τον κ. Γιαλλουρίδη για την εκκρεμότητα της επαγγελματικής του θέσης, καθώς όπως υποστηρίζει τα περί μείωσης των αποδοχών του τα είχε πληροφορηθεί από τον πρώην πρόεδρο του ιδρύματος, μέσω e-mail κι όχι με καταγγελία σύμβασης. «Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα και παρά τις επίμονες εκκλήσεις μου αυτό δεν έχει γίνει» γράφει, με αποτέλεσμα τόσο το ΕΙΠ όσο και ο ίδιος να είναι «παράνομοι απέναντι στο βουλγαρικό κράτος και να χρωστάνε εισφορές επί της αρχικής σύμβασης». Οπως εξηγεί, στη Βουλγαρία οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται αποδεκτή μόνο με κοινή υπογραφή και των δύο πλευρών, καθώς και με κατάθεση στην εφορία εντός τριών ημερών της νέας σύμβασης κι όπως ισχυρίζεται, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν, για πολλούς μήνες πλήρωνε ο ίδιος τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας της Εστίας, κάτι που δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εφεξής. Επιπλέον, «με έγγραφη επιστολή μου, έχει δεχτεί μείωση των αποδοχών μου και μάλιστα στο προτεινόμενο από το ΕΙΠ ποσό των 1.000 ευρώ».

«Δεν μπορεί το ΕΙΠ να αδιαφορεί επί μήνες για τους εργαζόμενους, καθηγητές και σπουδαστές της Εστίας», συνεχίζει, «με το να μην στέλνει λειτουργικά εδώ και ένα χρόνο, μισθοδοσία εδώ και εννέα μήνες, και να μην απαντά σε προτάσεις του διευθυντή για εκδηλώσεις, και να πληρώνει μόνο το ενοίκιο του κτηρίου χωρίς να έχει συναφθεί συμβόλαιο - το οποίο, σημειωτέον, έχει λήξει από το Δεκέμβριο του 2013. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή των μαθημάτων τον Ιούνιο, που έως τότε συνεχίζονταν κανονικά».

Κι όπως καταλήγει στην επιστολή του, «είμαι ο μοναδικός Ελληνας καθηγητής ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της φίλης και γείτονας χώρας από το 1966 -Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τύρνοβο "Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου"- διορισμένος από το βουλγαρικό κράτος και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμαυρώσει το όνομά μου και το έργο που επιτελώ τόσα χρόνια, με ανυπόστατες κατηγορίες και λασπολογία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Ιδρύματα