Έντυπη Έκδοση

ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Λιγότερες πυρκαγιές λόγω... καιρού

Απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου πριν την ώρα της έκαναν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εντεκα ημέρες πριν ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος του 2014, παρουσιάστηκαν στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Σώματος τα στοιχεία των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν, ενώπιον του πρωθυπουργού και του πολιτικού προϊστάμενου του Σώματος, Βασίλη Κικίλια.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού φέτος, σε σχέση με πέρσι, έγιναν «σύμμαχοι» των πυροσβεστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το 2013 εκδηλώθηκαν 8.361 πυρκαγιές με 257.256 καμένα στρέμματα, ενώ φέτος εκδηλώθηκαν 6.175 φωτιές με 150.162 αποτεφρωμένα στρέμματα. Υπήρξε δηλαδή μείωση -44,6%, ενώ το 75% των φετινών πυρκαγιών οριοθετήθηκε μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Οι αριθμοί αυτοί, πάντως, έρχονται σε αντίθεση με το EFFIS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης Δασικών Πυρκαγιών), που κάνει λόγο για 164.420 στρέμματα αναφερόμενο μόνο σε 45 μεγάλες πυρκαγιές και όχι στις εκτάσεις που κάηκαν στις υπόλοιπες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χθεσινού απολογισμού από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι στην αντιπυρική περίοδο του 2014 αποτεφρώθηκαν 71% λιγότερες εκτάσεις συγκριτικά με τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών.

Οπως είπε και ο πρωθυπουργός -ο οποίος ευχαρίστησε «από καρδιάς» και συνεχάρη το προσωπικό του Σώματος που έφερε σε πέρας την αποστολή του «με ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα», παρά τις «ελλείψεις σε εξοπλισμό και εναέρια μέσα»- δόθηκε «ιδιαίτερη προσοχή στη διερεύνηση των αιτίων» των δασικών πυρκαγιών κατά τις οποίες προέκυψε ότι το 48,63% εκδηλώθηκε από πρόθεση, το 22,70% από αμέλεια, από φυσική και άγνωστη αιτία (από 12,33%) και τυχαία 4,01%.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την πολεμική αεροπορία για τη συνεισφορά της και αναφέρθηκε στους πυροσβέστες που τραυματίστηκαν το καλοκαίρι, αλλά και στον Ματθαίο Μάτζιο, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στην πυρκαγιά του Παλαιού Φαλήρου, στις 12 Σεπτεμβρίου, στην προσπάθειά του να σώσει τη ζωή μιας 44χρονης μητέρας δύο παιδιών. Κατέθεσε μάλιστα στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών.

«Παρά την ασφυκτική δημοσιονομική συγκυρία, θέλουμε να προσφέρουμε με ό,τι μέσο μπορούμε και να συμβάλουμε στον εκσυγχρονισμό του Σώματος», ανέφερε τονίζοντας πως, σε αυτό το πλαίσιο, θα δοθούν στην Πυροσβεστική 372 καινούργια οχήματα και πως τις επίγειες δυνάμεις θα τις συνδράμουν νέα εναέρια μέσα και 500 δόκιμοι πυροσβέστες. Και επισήμανε ότι η πολιτεία θα κάνει τα πάντα «για να αποκαταστήσει σύντομα το μισθολογικό πρόβλημα των Σωμάτων Ασφαλείας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Πυρκαγιές
Αστυνομικό ρεπορτάζ