Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Αργός θάνατος για την έρευνα

Με ομοβροντία διαμαρτυριών υποδέχτηκαν οι Ελληνες ερευνητές το σχέδιο νόμου για την «Ανάπτυξη της Ερευνας, της Τεχνολογικής ανάπτυξης και της Καινοτομίας», που κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρσή του ώστε να κατατεθεί ξανά ως «πραγματικά μεταρρυθμιστικός νόμος».

Σε ανοιχτή επιστολή της η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) ζητεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απαντήσεις, καθώς και την άμεση μέριμνά του προκειμένου «να ανασχεθούν οι καταστροφικές για τη χώρα περικοπές των κονδυλίων για Ερευνα και Καινοτομία» Σε ανοιχτή επιστολή της η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) ζητεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απαντήσεις, καθώς και την άμεση μέριμνά του προκειμένου «να ανασχεθούν οι καταστροφικές για τη χώρα περικοπές των κονδυλίων για Ερευνα και Καινοτομία» Σε ανοιχτή επιστολή της η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) ζητεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων και επισημάνσεων σχετικών με το επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς και την άμεση μέριμνά του προκειμένου «να ανασχεθούν οι καταστροφικές για τη χώρα περικοπές των κονδυλίων για Ερευνα και Καινοτομία».

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των Συλλόγων των Ερευνητών, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι) επισήμανε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

* Το προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε προταθεί και επί του οποίου είχε γίνει δημόσια διαβούλευση τον Δεκέμβριο του 2013.

* Καταργεί τους υφιστάμενους οργανισμούς των ερευνητικών κέντρων, αποδομεί και απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού αυτών.

** Η αρχική αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει διακρίνεται από προχειρότητα.

* Αφαιρεί τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και μεταβιβάζει στην εκτελεστική λειτουργία την απόφαση επί της σύστασης συγχώνευσης, κατάργησης των ερευνητικών κέντρων.

* Δεν διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση των κέντρων, που περιλαμβάνει μισθούς, έξοδα λειτουργίας και συντήρησης/ανάπτυξης των εθνικών υποδομών τους.

** Στρέφεται μονομερώς προς την καινοτομία, απαξιώνοντας τη βασική έρευνα, μη προβλέποντας τη συνέργεια μεταξύ ΑΕΙ-ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων.

* Και καταλήγει ότι η Εθνική Στρατηγική Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη διάθεση πόρων, αποδυναμώνοντας στην ουσία την υλοποίησή της.

Στα ιδιωτικά ιδρύματα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου (ΠΟΣΕΕΙΙΔ) ζητεί και αυτή την απόσυρση του νομοσχεδίου, αφού, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αξιοπρεπές επίπεδο δημόσιας έρευνας στην Ελλάδα όταν η συνολική επιχορήγηση των ερευνητικών κέντρων από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους προβλέπεται να μειωθεί στο ποσό των 26 εκατ. ευρώ για το 2015, από 80 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008. Εφ' όσον στόχος της κυβέρνησης είναι η «ΑΡΙΣΤΕΙΑ» στην έρευνα και η διατήρηση του χαρακτήρα της ως «δημόσιου αγαθού», είναι αναγκαίο η επιχορήγηση των ερευνητικών κέντρων από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους να καλύπτει κατ' ελάχιστον τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού και τα απαραίτητα πάγια λειτουργικά έξοδα των ερευνητικών κέντρων.

Επιπλέον, η ΠΟΣΕΕΙΙΔ θεωρεί απαράδεκτο τα ερευνητικά κέντρα και τα ινστιτούτα να είναι δυνατόν να συνιστώνται, συγχωνεύονται, διασπώνται, καταργούνται και να ορίζεται ή να τροποποιείται ο σκοπός και η νομική φύση τους με προεδρικό διάταγμα και όχι μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με την έκδοση σχετικού νόμου, ύστερα από απόφαση της Βουλής.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, οι Ελληνες ερευνητές έχουν αναρτήσει κείμενο διαμαρτυρίας (στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά) και συλλογής υπογραφών συμπαράστασης απευθυνόμενο προς την ελληνική και διεθνή ερευνητική κοινότητα στη διεύθυνση https://secure.avaaz.org/ el/petition.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνα και Ανάπτυξη
Υπουργείο Παιδείας
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Νομοσχέδια
Ερευνες & μελέτες