Έντυπη Έκδοση

Περί τροπολογιών και... ντροπολογιών

Οι κτήτορες του ιερού ναού της Ευαγγελιστρίας Τήνου, αφού καθόρισαν με τη «Διαθήκη» τους τα σχετικά με τη διοίκηση του Ιδρύματος, τα διασφάλισαν, επιτάσσοντας ότι «τα αποφασισθέντα θα παραμείνωσι δι' ημάς και διά τους διαδόχους μας ιερά και απαρασάλευτα».

Φαίνεται όμως ότι οι επιγενόμενοι "κτήτορες" των πεπρωμένων της "ιεράς (;) νήσου", οι κατέχοντες και το μαχαίρι και το πεπόνι, άλλα φρονούν. Εγραψαν λοιπόν στα παλαιά τους υποδήματα και εκείνους και το λαό της Τήνου και με μια αιφνιδιαστική (ν)τροπολογία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ρήγα, εν αγαστή συμπνοία με τη Μητρόπολη και τη σημερινή πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής, υπήγαγαν το Ιδρυμα της Ευαγγελίστριας υπό την εποπτεία της Εκκλησίας. Πλήττεται έτσι όχι μόνο η διά νόμου κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του Ιδρύματος, αλλά και το λαϊκό αίσθημα των Τηνίων.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στο νησί και η δημόσια καταδίκη του γεγονότος δεν φαίνεται να τους πτοούν. Επαναφέρουν ανάλογες κινήσεις που είχαν γίνει επί δικτατορίας και που είχαν και τότε συνταράξει την τοπική κοινωνία. Ατυχώς η αρχική εκλογή των επιτρόπων "υπό της γενικής Συνελεύσεως των κατοίκων της νήσου", άκρως δημοκρατική και σύμφωνη με την παλαιά ορθόδοξη παράδοση, αντικαταστάθηκε πολύ σύντομα από διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους και, μεταπολιτευτικά, από εκλεγόμενους μεν, μέσω εκλεκτόρων, πλην κομματικά εξαρτημένους και αντιτιθέμενους. Τώρα, ερήμην της εκκλησίας (που είναι το σύνολο των πιστών) οπισθοχωρούμε προς την "εποπτεία" της Εκκλησίας (δηλαδή της ιεραρχίας). Το λαϊκό στοιχείο, στοιχείο συστατικό της χριστιανικής παράδοσης, υποβαθμίζεται έτι πλέον, ενώ θα έπρεπε να επιστρέψουμε στην εκλογή "υπό των κατοίκων της νήσου", με το κριτήριο της ευσέβειας και του εκκλησιαστικού φρονήματος.

Περνώντας το απόγευμα από το περιστύλιο της Μεγαλόχαρης, άκουσα έναν παρατεταμένο ασυνήθιστο ήχο. Ηταν τα κόκαλα των κτητόρων που έτριζαν...»

Αλέκος Ε. Φλωράκης

ιστορικός-λαογράφος

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν