Έντυπη Έκδοση

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΟΡΩΝ-ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Πρώτα συμψηφισμός, κι αν μείνει κάτι...

Ανοίγει η πόρτα για τον συμψηφισμό χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα και για τους αγρότες που μπορούν να συμψηφίσουν ασφαλιστικές εισφορές με κοινοτικές επιδοτήσεις, με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση, πρώτη φορά στη χώρα μας επιχειρείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αυτοματοποιημένου συμψηφισμού επιστροφής φόρων και οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Νέος μηχανισμός

Κομβικό σημείο σε αυτό το νέο μηχανισμό αυτόματου συμψηφισμού αποτελούν η δημιουργία στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) βάσης δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία καταχωρίζονται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξάρτητα εάν έχουν υπαχθεί ή όχι σε καθεστώς ρύθμισης και συνεπώς, δίνεται η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ωφελημένοι του νέου αυτοματοποιημένου μηχανισμού συμψηφισμού επιστροφής φόρου και οφειλών θα είναι πρώτα και κύρια οι συνεπείς πολίτες -μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες- που δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας on line διαδικασίας -την επόμενη εβδομάδα- θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής των επιστροφών φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ).

250.000 αγρότες

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, πρόκειται για αυτόματο συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ ύψους 730 εκατ. ευρώ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων. Με βάση το σχεδιασμό, η παρακράτηση των ποσών θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών συνολικό ποσό 1,1 δισ. ευρώ περίπου, που αφορά το τσεκ της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Από τα ποσά αυτά αναμένεται να παρακρατηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τρέχοντος έτους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση