Έντυπη Έκδοση

Η J.Ρ. MORGAN ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΑΠΙΘΑΝΗ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

«Καλή η βοήθεια, καλύτερο το κούρεμα»

Πέμπτη στη λίστα της S&Ρ για χρεοκοπία η Ελλάδα

Ηταν στραβό το κλήμα, έρχεται να προστεθεί η κρίση και στις διεθνείς αγορές για να καταστήσουν όνειρο... φθινοπωρινής νυκτός την πρόθεση της συγκυβέρνησης για μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Την παράμετρο της αστάθειας στο διεθνή περίγυρο επισείει η J.Ρ. Morgan για να χαρακτηρίσει απίθανη την προσπάθεια της Αθήνας για έξοδο στις αγορές.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η ελληνική πλευρά ελπίζει να εξασφαλίσει από την τρόικα το περιθώριο μιας χαλάρωσης μέσω συμμετοχής των δανείων του επίσημου τομέα. Σε αντίθεση με το PSI (πρόγραμμα «κουρέματος» δανείων του ιδιωτικού τομέα), ένα Official Sector Involvement (OSI) για την αναδιάρθρωση του «ελληνικού χρέους» φέρεται να συζητείται από τους δανειστές.

Σύμφωνα με την J.Ρ. Morgan η ύπαρξη πιστωτικής γραμμής είναι αναγκαία, αλλά εάν συνεχιστεί μέχρι το τέλους του χρόνου η ρευστότητα στις ξένες αγορές το υφιστάμενο πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί. Πάντα σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ένα OSI θα συμφωνηθεί με τους δανειστές, αλλά το ερώτημα είναι ποιες δημοσιονομικές ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να δοθούν νωρίτερα.

Τις επόμενες εβδομάδες κυβέρνηση-τρόικα θα συζητήσουν για την ανακούφιση του χρέους του επίσημου τομέα με σκοπό την πρόσθετη ελάφρυνση. Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι πως μία τέτοια κίνηση από την πλευρά των δανειστών θα επηρέαζε τη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση.

Εάν οι αγορές ηρεμούσαν, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να εξασφαλίσει μία πρόσθετη γραμμή πίστωσης, αυτό όμως επ' ουδενί θεωρείται καθαρή έξοδος (που επεδίωκε η πλευρά Σαμαρά), ωστόσο θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως μία πιο χαλαρή σχέση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, κάτι σαν λιγότερο ασφυκτική εποπτεία των δανειστών.

Το πρόβλημα της Ελλάδας σε αυτή τη συγκυρία είναι η κρίση στις διεθνείς αγορές, η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στο εσωτερικό της Ε.Ε., η αύξηση των ευρωσκεπτικιστών του AfD στη γερμανική πολιτική σκηνή, βάσει των δημοσκοπήσεων που το φέρνουν στην τρίτη θέση.

Η Ελλάδα από την άλλη «καίγεται» για μία λύση, τη στιγμή που παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων των τελευταίων ημερών στην αγορά ομολόγων, η απόδοση παραμένει υψηλή προβληματίζοντας το οικονομικό επιτελείο. Η δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, αποτυπώνεται και στην τελευταία έκθεση της S&Ρ, που μετρώντας το κρατικό χρέος παγκοσμίως (για το τρίτο 3μηνο του 2014) κατατάσσει σε πολύ υψηλή θέση κινδύνου την αγορά μας.

Σύμφωνα με την S&Ρ, η Αργεντινή θεωρείται ήδη χρεοκοπημένη, η Βενεζουέλα έχει 68,5% πιθανότητες να χρεοκοπήσει, η Ουκρανία 59%, το Πακιστάν 40,1%, με την Ελλάδα να ακολουθεί στην πέμπτη θέση στο 38,7% και την Κύπρο να έπεται.

Γίνεται εμφανής και από μία άλλη πλευρά το εκ νέου σφίξιμο της μέγκενης γύρω από την Αθήνα, προκειμένου να υποχρεωθεί να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα «βοήθειας» που θα έχει δέλεαρ την κάποιας μορφής ελάφρυνση μέσω ενός OSI, αλλά θα επιβάλλει νέους άτεγκτους κανόνες και πλαίσιο διακυβέρνησης.

Σε αυτή τη συγκυρία, οικονομικό επιτελείο, Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζίτες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Πέμπτη, όταν θα δοθούν στις διοικήσεις (και) των ελληνικών τραπεζών τα αποτελέσματα ελέγχων της ΕΚΤ. Οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν νωρίτερα, ώστε να έχουν το περιθώριο να συμπληρώσουν κάτι στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα ανακοινώσει τα stress tests την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα αποτελεί κοινή εκτίμηση πως από τα μεγέθη των κεφαλαίων που θα ανακοινωθούν θα εξαρτηθούν πολλές από τις εξελίξεις όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο την «επόμενη ημέρα», αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια