Έντυπη Έκδοση

ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ 1 ΔΙΣ.

Υποσχέσεις, χωρίς δεσμεύσεις, από τους τραπεζίτες

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών σε χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη έδωσαν υπόσχεση ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα τραπεζικής συμμετοχής στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια του Δημοσίου, από ομάδα εργασίας, που θα καταλήξει σε προτάσεις έπειτα από ένα μήνα, αλλά δεν δεσμεύτηκαν ότι θα ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

Η υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια θα γίνεται μέσω ΣΔΙΤ Η υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια θα γίνεται μέσω ΣΔΙΤ Μετά τη συνάντηση, που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των γενικών γραμματέων Ενέργειας και ΣΔΙΤ, Κ. Μαθιουδάκη και Ν. Ματζούφα, ο Γ. Μανιάτης παρουσίασε ως σταθερή βάση του νέου προγράμματος την πρόθεση του υπουργείου να διατεθεί κονδύλι της τάξης των 220 δισ. ευρώ από το υπουργείο και τις Περιφέρειες, μέσω του «νέου ΕΣΠΑ», εκτιμώντας, όπως είπε, ότι με τη συμμετοχή των τραπεζών και ιδιωτών μπορεί να γίνει μόχλευση έως και τετραπλάσιων πόρων, ώστε το συνολικό ύψος του προγράμματος να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ.

«Δεν ευθυνόμαστε»

Ο υπουργός, μιλώντας παράλληλα για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ' οίκον», το οποίο έχει μπλοκάρει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τόσο από πόρους του ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση των οποίων έχει την ευθύνη το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες που θέλουν να θωρακίσουν τα σπίτια τους και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής σπατάλης να είναι επί ενάμιση χρόνο μετέωροι, είπε: «Το πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον", που είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, και λόγω έλλειψης χρημάτων τους τελευταίους μήνες δεν προχωρά -όχι με δικές μας ευθύνες-, τώρα θα προχωρήσει». Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ακόμη, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, να ενεργοποιηθεί και η αγορά των ενεργειακών επιχειρήσεων κυρίως για μεγάλα επαγγελματικά κτήρια, όπου η επένδυση θα αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια το υπουργείο σχεδιάζει να γίνονται μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τη συμμετοχή Δημοσίου, δήμων, ιδιωτών και τραπεζών. Τα έργα αφορούν στα νοσοκομεία της χώρας, στα σχολεία, στα αντλιοστάσια, στα κολυμβητήρια και στον ηλεκτροφωτισμό των οδών μέσα σε πόλεις, αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Για την εφαρμογή του προγράμματος ο υπουργός είπε ότι οι ιδιώτες, μέσω των ενεργειακών υπηρεσιών από τη μία και των τραπεζών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την άλλη, που από μόνο του μπορεί να χρηματοδοτήσει την Αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί θα διαμορφώσουν σχήματα, τα οποία θα είναι το καθένα κατάλληλο για την κάθε κατηγορία κτηρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαζόμαστε άλλο χρηματοδοτικό σχήμα για τα νοσοκομεία, άλλο για τον ηλεκτροφωτισμό και άλλο για τα αντλιοστάσια των αγροτών. Η ομάδα εργασίας που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί, θα εξετάσει το πλέγμα των χρηματοδοτικών λύσεων που μπορεί να αναπτυχθούν.

Συμψηφισμός

Οσον αφορά την ενεργοποίηση της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών για επαγγελματικά κτήρια, ο κ. Μανιάτης είπε ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, δηλαδή να λειτουργήσει ως κίνητρο η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού της δαπάνης κατανάλωσης ενέργειας στην περίπτωση που ο καταναλωτής είναι ο ίδιος και παραγωγός ενέργειας. Τέλος, ο κ. Μανιάτης με τις χθεσινές δηλώσεις του επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση που έχει υποβάλει στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρχει φοροαπαλλαγή 15.000 ευρώ για κάθε σπίτι που θα αναβαθμίσει ενεργειακά ο ιδιοκτήτης του. Ο κ. Μανιάτης είπε ότι «προβλέπουμε -και έχουμε τεκμηριωμένες αναλύσεις γι' αυτό- ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου, όχι μόνο δεν θα υπάρξει απώλεια εσόδων, αλλά αντίθετα, θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, επειδή ακριβώς και τιμολόγια θα κόβονται και εξοικονόμηση ενέργειας θα γίνεται και η οικοδομή, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα των κατοικιών, θα αναζωογονηθεί μέσα από τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Είμαστε βέβαιοι ότι η πρόταση αυτή έχει να προσφέρει πολλά θετικά στην ελληνική οικονομία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ)
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Καύσιμα/Ενέργεια