Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Κινητοποίηση φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου

Τελευταία ενημέρωση:

Σε νέα κινητοποίηση στα Προπύλαια και στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή τους στο σύστημα ελέγχου εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρύτανη Θόδωρου Φορτσάκη με αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων, λόγω της κινητοποίησης.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους και τους φοιτητές να αποχωρήσουν από τον προαύλιο χώρο ως προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αίτημα ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτό από τους υπαλλήλους και τους φοιτητές που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

 

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι διοικητικοί επισημαίνουν ότι «το ΕΚΠΑ λειτουργεί με μείον 400 εργαζόμενους λόγω διαθεσιμότητας, με τους 270 απ’ αυτούς να οδεύουν προς απόλυση και άλλους 120 που ΘΑ επιστρέψουν μέσω κινητικότητας να παραμένουν στον αέρα».

Ταυτόχρονα σημειώνουν : «Το ΕΚΠΑ παραμένει όμως ανοιχτό, και οι φοιτητές, γονείς, ενδιαφερόμενοι για σπουδές, απόφοιτοι, ασθενείς, κ.α. εξακολουθούν να έχουν ανάγκες που δεν καταργούνται με υπουργική απόφαση».

Χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία. Σε αυτήν συμμετείχαν και φοιτητές ενώ το «παρών» έδωσαν και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου), προκαλώντας την αντίδραση του ΕΚΠΑ.

To βράδυ της Δευτέρας, ο συντονισμός του συλλόγου διοικητικού προσωπικού και των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ, ανακοίνωσε τα εξής:

"Ήδη από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς η Κυβέρνηση, ο Υπουργός αλλά και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ φρόντισαν να μας δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αντιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για διαγραφή 180.000 φοιτητών στα τέλη του καλοκαιριού, ο νέος Πρύτανης του Ιδρύματος Φορτσάκης δεν άργησε να μας δείξει ότι εννοούσε ό,τι έλεγε στις συνεντεύξεις του στην «Καθημερινή» και το MEGA.

Αποφάσισε να δράσει ως το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει τον ν.Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου στο σύνολό του περνώντας τον οργανισμό μέσω του οποίου θα επικυρωθούν οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού, οι διαγραφές φοιτητών και θα προωθηθεί περαιτέρω η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Παν/μιο.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεργολάβους που αναλαμβάνουν φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση και το αποτέλεσμα είναι security, face control, σχολές γεμάτες σκουπίδια αντί για εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και φοιτητικές παροχές.

Την τελευταία εβδομάδα είδαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκηνικά που θυμίζουν τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων θέλησαν να προβούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία ώστε να συντονίσουν τη δράση τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία με δικαιώματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν στρατοπεδεύσει γύρω από το κτίριο.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Πέμπτη, με τους υπαλλήλους του Ιδρύματος να κρατούνται επί της ουσίας όμηροι στον ίδιο το χώρο εργασίας τους και τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν την καταστολή με χημικά και ξύλο από πλευράς αστυνομίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, σε μέλη της Ομοσπονδίας Διοικ.Προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Σύγκλητο. Ταυτόχρονα, η καθηγητική αυθαιρεσία έχει οξυνθεί όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή σκηνικά βίας ενάντια σε μέλη του Φ.Σ Φιλοσοφικής από καθηγητές.

Από τα παραπάνω, είναι σαφής η εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι ανοιχτό για απολύσεις, εργολαβίες- επιχειρήσεις, διαγραφές και οργανισμούς και κλειστό για τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων. Ένα Παν/μιο στο οποίο οι συλλογικές διαδικασίες θα ποινικοποιούνται και θα ισχύει ο λόγος της Κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών (Φορτσάκης, Μήτκας, Κυριαζοπούλου κλπ).

Μπροστά στην όλη κατάσταση που δημιουργείται φαίνεται επιτακτικό να εμφανιστεί το αντίπαλο δέος στα σχέδια της Κυβέρνησης και της Ε.Ε για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Ήδη, την Παρασκευή, δόθηκε μια πρώτη απάντηση από μαθητές κατειλημμένων σχολείων που αγωνίζονταν κατά του Νέου Λυκείου αλλά και φοιτητικών συλλόγων σε μαζική και μαχητική συγκέντρωσή τους στο Υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα, ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Πρυτανεία ώστε να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση αυταρχισμού στα συλλογικά όργανα και τις αγωνιστικές αποφάσεις τους. Στο χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, οι οποίοι υλοποιώντας τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, συγκεντρώθηκαν και προχώρησαν σε συντονισμό με τους εργαζομένους.

Σήμερα ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο! Θα μείνουμε ενωμένοι και στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας".

Αιτήματα

Στην ανακοίνωση διατυπώνονται τα αιτήματα της άμεσης απόσυρσης των δυνάμεων καταστολής από τους χώρους του Πανεπιστημίου, η άμεση ανακοίνωση της διεξαγωγής Συγκλήτου στο ΕΚΠΑ, η παραίτηση της νέας πρυτανικής αρχής του ΕΚΠΑ, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και εργασία για όλους.

Επίσης καλούν σε συμμμετοχή:

Tην Τετάρτη 22 Οκτώβρη στα Χαυτεία στις 6μμ στη συγκέντρωση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.

Την Πέμπτη 23 Οκτώβρη σε συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών στις 12 στα Προπύλαια και σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 6μμ.

Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητικών συλλόγων, εργαζομένων, σωματείων και άλλων φορέων.

Διαβάστε σχετικά: Αποφασισμένη η πρυτανεία του ΕΚΠΑ για το face control

Newsroom Enet

Βίτσας: «Με face control δεν γίνεται φύλαξη των Πανεπιστημίων»

Κόντρα και σε πολιτικό επίπεδο για το ΕΚΠΑ

Α. Λοβέρδος: «Έχουν το αυτοδιοίκητο τα πανεπιστήμια»

Συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια βρίσκονται διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές, ενώ η αντιπαράθεση για το face control στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κινείται πλέον σε πολιτικό επίπεδο. Ο υπουργός Παιδείας επικαλέσθηκε το Σύνταγμα «που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, ώστε να αποφασίζουν τα Ιδρύματα τον τρόπο φύλαξης». «Ο κ. Φορτσάκης κλείνει το Πανεπιστήμιο, για να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική μετάλλαξη του. Επέλεξε να υπηρετήσει την κυβερνητική στρατηγική της έντασης», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λόγω της νέας συγκέντρωσης, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση του πρύτανη Θόδωρου Φορτσάκη με αντιπροσωπεία των φοιτητών και των διοικητικών.

Σε έγγραφό του,που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιείται εντός αυτών, ο Α. Λοβέρδος απαντά σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτα Ιακωβίδου, για τη φύλαξη των ΑΕΙ. Επισημαίνει λοιπόν, ότι με το άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, ενώ ο ν. 4009/2011 προβλέπει ηρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των χώρων τους με πρωτοβουλία και υπό την ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών τους, η διαδικασία έκδοσης των οποίων είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, υπενθυμίζει και το νόμο για το ακαδημαϊκό άσυλο.

Το ΕΚΠΑ, με έγγραφο του πρύτανη του Ιδρύματος στις 6 Οκτωβρίου προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ότι «η Διοίκηση του ΕΚΠΑ έχει προβεί σε ενέργειες για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας» της Πανεπιστημιούπολης, «που είναι μεγάλης έκτασης, με τρεις κύριες πύλες, με αρκετές εισόδους για πεζούς και με διάσπαρτες κτιριακές εγκαταστάσεις» και που «συνεπάγεται αυξημένες ανάγκες για προσωπικό φύλαξης με το αντίστοιχο κόστος» και επισήμαινε ότι «τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία».
 
Με face control, security και οτιδήποτε άλλο, όχι, δεν πρέπει να επιβάλλεται φύλαξη και έλεγχος πρόσβασης» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον Βήμα FM.
 
Τις "πρωτοφανείς καταγγελίες" από τον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη, ο οποίος κατηγόρησε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για "πολιτειακή ανωμαλία", επειδή χθες στάθηκαν στο πλευρό εργαζομένων και φοιτητών που διαδήλωναν στο προαύλιο της Πρυτανείας, στηλιτεύει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ: "Οι πρυτάνεις οφείλουν να υπηρετούν το Πανεπιστήμιο, ο κ Φορτσάκης επέλεξε να υπηρετήσει την κυβερνητική στρατηγική της έντασης"
 
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για επίδειξη διοικητικού αυταρχισμού, που υπερβαίνουν τα όρια μιας τυπικής ενδοπανεπιστημιακής διένεξης: Η επιβολή ελέγχων από ιδιωτική εταιρεία security σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο εγκαθιδρύει πρωτοφανή στεγανά στη σχέση Πανεπιστημίου και κοινωνίας. Το κλείδωμα των εργαζομένων στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πιο σκοτεινές εκδοχές του εργοδοτικού αυταρχισμού. Η παρεμπόδιση εισόδου σε εκπροσώπους όχι μόνο του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και σε μέλη της Συγκλήτου, αποπνέουν την αντιδημοκρατική νοοτροπία μιας ανέλεγκτης διοικητικής εξουσίας. Ο κ. Φορτσάκης δεν προστατεύει το Πανεπιστήμιο. Ας μη φαντάζεται παντού ταραξίες. Ο κ. Φορτσάκης ΚΛΕΙΝΕΙ το Πανεπιστήμιο, για να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική μετάλλαξη του. Τα προβλήματα των ΑΕΙ δεν δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους τους αλλά από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που παροξύνθηκαν επί των Μνημονίων".
 
Αναφέρεται επίσης, πως ενώ υπήρχε καθορισμένο ραντεβού των τριών βουλευτών με τον πρύτανη, στη συνέχεια ο κ. Φορτσάκης βγήκε κι εκφώνησε απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής εχθρότητας. "Υπό αυτούς τους όρους δεν έχει κανένα νόημα η σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη. Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ".
 
Εξάλου η μία εκ των τριών βουλευτών που κατηγορήθηκε από τον πρύτανη, η Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ στο Κόκκινο δήλωσε πως "Επιχειρείται πολιτικά να μπει στο Πανεπιστήμιο η πολιτική όξυνση που καλλιεργεί η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο"
 
Να εφαρμόσει η πρυτανεία το νόμο «δηλαδή, να μπει μέσα η αστυνομία και να συλλάβει αυτούς οι οποίοι παρακωλύουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου» ζήτησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. 
 
Με ανάρτησή της στο FB, η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ζητά "Να τοποθετηθούν «όλοι, από τον υπουργό Παιδείας μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τρόπο καθαρό".
 
 
 
Ντ.Μ.
newsroom enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΕΙ
Σχολές/Πανεπιστήμια
Φοιτητές
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κύριο θέμα
Κόντρα και σε πολιτικό επίπεδο για το ΕΚΠΑ