Ηλεκτρονική Έκδοση

Unicef: Τα περισσότερα παιδιά πεθαίνουν σε μη εμπόλεμες περιοχές

Σε χώρες όπου υπάρχει ειρήνη σημειώνονται οι περισσότεροι θάνατοι παιδιών όπως επισημαίνει η Unicef, τονίζοντας ότι τα παιδιά βιώνουν υπερβολική βία στην καθημερινή τους ζωή, παντού. Καθημερινά 345 παιδιά χάνουν τη ζωή τους και το 75% εξ αυτών σε μη εμπόλεμες περιοχές. Σε ορισμένες χώρες, οι θάνατοι από τη βία ακυρώνουν τα οφέλη που ενδεχομένως να έχουν υπάρξει ως προς την πρόληψη των παιδικών θανάτων από ασθένειες ή πείνα τονίζεται στην έκθεση της οργάνωσης.

Ένα παιδί χάνει τη ζωή του κάθε πέντε λεπτά εξαιτίας της βίας σε όλο τον κόσμο αναφέρει η Unicef. "Εδώ και δύο με τρεις δεκαετίες το ενδιαφέρον  επικεντρώνεται υπερβολικά στην παιδική θνησιμότητα από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και αυτό που αναφέρει αυτή η έκθεση είναι ότι πρέπει να σκεφτόμαστε την παιδική θνησιμότητα από κάθε αιτία" αναφέρεται στην έκθεση και τονίζεται ότι "μπορεί να μην επιτύχουμε τους στόχους μας σε ό,τι αφορά την παιδική επιβίωση αν δεν ασχοληθούμε με το ζήτημα της προστασίας των παιδιών".

Στη Βραζιλία, ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από ασθένειες οι οποίες μπορούν να προληφθούν, πριν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια έχει μειωθεί από το 2000, αλλά σχεδόν 15.000 ζωές έχουν χαθεί στην εφηβεία εξαιτίας της βίας, επισημαίνει από την πλευρά της η Λέα Κράιτσμαν, επικεφαλής του τμήματος εκστρατείας και ενημέρωσης του βρετανικού παραρτήματος της UNICEF. Εκατομμύρια παιδιά είναι ευάλωτα σε σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση στα σπίτια τους, στα σχολεία και στις κοινότητές τους ενώ πολλές οικογένειες δεν καταφεύγουν στις αρχές γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα βοηθηθούν.

Στην Κένυα, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα έξι αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας. Αλλά μόλις το 1% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφεται από την αστυνομία. Ο πόλεμος ενισχύει και μεγεθύνει τη βία που συνήθως υφίστανται τα παιδιά καθημερινά. Η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην προστασία των παιδιών σε πολλές συγκρούσεις. Δίνει στα παιδιά μία αίσθηση του φυσιολογικού, αλλά μπορεί ακόμη και να τα προστατεύσει από το να στρατολογηθούν από ένοπλες οργανώσεις. Ωστόσο ακόμη και το εκπαιδευτικό σύστημα δέχεται επίθεση σε πολλές χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι σχολεία και πανεπιστήμια έχουν δεχτεί επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις σε τουλάχιστον 70 χώρες την τελευταία πενταετία.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Ανθρωπιστικές οργανώσεις