Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο οικόπεδο 2 της Κυπριακής ΑΟΖ σήμερα το Barbaros

Τελευταία ενημέρωση:

Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σήμερα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο χθες βρισκόταν στο οικόπεδο 3. Τα οικόπεδα αυτά καθώς και το 9 έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, η οποία βρίσκεται στο οικόπεδο 9 από τις αρχές Οκτωβρίου και πραγματοποιεί γεώτρηση. Το σκάφος πλέει από το μεσημέρι, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1.

Το Barbaros συνοδεύει από σήμερα η φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, «Giresun», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει την «Gelibolu».
 
Την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του κυπριακού οικοπέδου 9, έχει αναλάβει η κορβέτα «Bafra».
 

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου που συνέρχεται σήμερα για δεύτερη ημέρα αναμένεται να οριστικοποιήσει τα μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας απέναντι στις νέες τουρκικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, επί του παρόντος δεν έχει διαφανεί κατά πόσο το Barbaros θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.

Στην ίδια περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου, στην οποία θα λάβουν μέρος μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ F15 και F16 ενώ συνεχίζεται και η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για την άσκηση, η Μόσχα δέσμευσε περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία.Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Ο ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους.

Η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις κινήσεις της σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε εφ όλης της ύλης στο Πεντάγωνο.

  

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Κύπρος
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Κυπριακό
Για το ίδιο θέμα
Τσίπρας: Η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά
Οκτώ μέτρα κατά της Τουρκίας