Ηλεκτρονική Έκδοση

Βρετανικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Συρίας

Αεροσκάφη τακτικής αναγνώρισης και οπλισμένα τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροπλάνα θα αναπτύξει σύντομα η Βρετανία στον εναέριο χώρο της Συρίας, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper Τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper

Η Βρετανία ανακοίνωσε το συγκεκριμένο σχέδιο την Τρίτη, μία ημέρα αφότου η Τουρκία διαμήνυσε ότι θα επιτρέψει σε Ιρακινούς Κούρδους μαχητές να περάσουν τα σύνορα για να πάνε να ενισχύσουν τους Σύρους Κούρδους, που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι, πολύ κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
 
Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι τόσο τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper, όσο και αεροσκάφη επιτήρησης Rivet Joint (σ.σ. Boeing RC-135) θα πετούν πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο των «προσπαθειών να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια από την τρομοκρατική απειλή η οποία πηγάζει από εκεί».
 
Ωστόσο, ο Μάικλ Φάλον, σε γραπτή τοποθέτησή του στη Βουλή των Κοινοτήτων, τόνισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για επιδρομές με χρήση των οπλικών τους συστημάτων, εξηγώντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί «περαιτέρω εξουσιοδότηση» από το Κοινοβούλιο.
 
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Βασιλική Αεροπορία (RAF, η βρετανική Πολεμική Αεροπορία) αναπτύσσει οπλισμένα Reaper στη Μέση Ανατολή για να καταφέρουν πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια του Ιράκ. Μέχρι στιγμής, η Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας έχει διεξαγάγει περίπου 38 αποστολές μάχης εναντίον του ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ.
 
Η Βουλή ενέκρινε διά ψηφοφορίας την έναρξη αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ τον Σεπτέμβριο, μετά από αίτημα της Βαγδάτης. 
 
Στο Ιράκ, τα τηλεχειριζόμενα Reaper μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους και να προχωρούν σε ρίψεις βομβών σε επιχειρήσεις που διεξαγάγουν μαζί με οκτώ καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά Tornado. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, αμερικανικής κατασκευής, ως τώρα ήταν ανεπτυγμένα κυρίως στο Αφγανιστάν, από όπου οι μάχιμες δυνάμεις της Βρετανίας αναμένεται να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Συρία
Ισλαμικό Κράτος
Bρετανία