Ηλεκτρονική Έκδοση

Ξύλινο περίοπτο γλυπτό στα έργα του μετρό προς Πειραιά

Ένα ξύλινο περίοπτο γλυπτό όρθιας ενδεδυμένης ανδρικής μορφής έφερε στο φως η σκαπάνη στο πλαίσιο των έργων για την επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού το γλυπτό εντοπίστηκε στον υπό κατασκευή Σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», επί της Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ Συγκεκριμένα βρέθηκε σε αρχαίο φρεάτιο σε βάθος 14,17μ από την επιφάνεια και εντός στρώματος γκρίζας λάσπης με πολλά κομμάτια σκασμένης πέτρας, εντός του υδροφόρου ορίζοντα, που εμπεριείχε κεραμικά κομμάτια και τμήματα αγγείων, τα οποία χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου (100-86 π.Χ.), μαζί με άλλα οικιστικά κατάλοιπα (κεραμίδια, μεταλλικά αντικείμενα και άλλα τεμάχια ξύλων μικρών διαστάσεων)

Στο ίδιο περίπου υψόμετρο με το ξύλινο γλυπτό εντοπίστηκε επίσης θραύσμα μαρμάρινου γλυπτού γυναικείας μορφής (πιθανόν Αρτέμιδος) καθήμενης στη ράχη ελαφιού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου το ξύλινο γλυπτό είναι ελλιπές ως προς την κεφαλή και τα άνω και κάτω άκρα. Έχει μέγιστο σωζόμενο ύψος 0,47μ και πλάτος 0,21μ.. Η μορφή παριστάνεται όρθια σε ελαφρά κίνηση βηματισμού, όπως διακρίνεται από την αντίθετη κίνηση των δύο σκελών: το δεξί λυγίζει προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό σε μεγαλύτερη έκταση προς τα πίσω. Φορά κοντό χιτώνα και έχει λυγισμένους τους αγκώνες στο ύψος της μέσης με τους βραχίονες σε έκταση προς τα εμπρός.

Το γλυπτό μεταφέρθηκε αμέσως στο εργαστήριο συντήρησης της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλούς μεταφοράς αρχαιοτήτων.

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Αττικό Μετρό Α.Ε.
Γλυπτική/Κεραμική/Εργα Τέχνης