Ηλεκτρονική Έκδοση

Για να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο

Το Κίεβο ζητεί δάνειο δύο δισ. ευρώ από την Κομισιόν

Διάσκεψη Ουκρανίας, Ρωσίας και Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα στην Ε.Ε. να της χορηγήσει «επιπλέον δάνειο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ», ποσό που ζητεί η Ρωσία ως τα τέλη Οκτωβρίου για να ξεκινήσει εκ νέου να παραδίδει φυσικό αέριο στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν. Στις Βρυξέλλες διεξάγεται διάσκεψη του Κιέβου, της Μόσχας και της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και στις ευρωπαϊκές χώρες τον χειμώνα.

Το αίτημα αυτό «θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ουκρανικές αρχές», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η Κομισιόν «θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ο' Κόνορ.
 
Με τη βοήθεια της Ε.Ε, το Κίεβο και η Μόσχα συζητούν για «μεταβατική συμφωνία» που προβλέπει την πληρωμή από την Ουκρανία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, τα δύο δισεκατομμύρια εκ των οποίων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
 
Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, του ρώσου υπουργού Αλεξάντερ Νόβακ και του Ουκρανού Γιούρι Πρόνταν, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Φυσικό αέριο