Ηλεκτρονική Έκδοση

«Εξιλαστήρια θύματα» οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Χώρος που από εργασιακό μελίσσι, έγινε μνημείο εργασιακής απαξίωσης

«Είναι καιρός πλέον, να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους , ώστε να εξοφλήσουν στους εργαζόμενους όλα τα δεδουλευμένα τους», τονίζει το εργατικό κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής.

Από τα πιο σημαντικά σωματεία της δύναμης του εργατικού κέντρου της Ελευσίνας, ειδικά τις εποχές της ακμής των Ναυπηγείων, είναι το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. 

Εργαζόμενοι από όλες τις γειτονικές περιοχές, από πολύ νωρίς το πρωί, συνέρρεαν στην πύλη του ναυπηγείου στην έναρξη της βάρδιας, σε ένα βιομηχανικό τοπίο, που θύμιζε διαστημική πόλη, καθώς τα φώτα του ναυπηγείου, της Πετρόλα και της γειτονικής ΠΥΡ ΚΑΛ, μαζί με τις μεγάλες μεταλλικές εγκαταστάσεις, δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, πριν χαράξει ο ήλιος. 

Από κοντά και διάφοροι μικροπωλητές στην πύλη του ναυπηγείου, τότε που οι εργαζόμενοι έπαιρναν το μισθό τους και είχαν την "πολυτέλεια" για μικροέξοδα.

Τη δεκαετία του ΄90 φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα, στα μέσα της δεκαετίας ο ουρανός σκοτείνιασε για τα καλά και μετά ήρθε η κρίση.

Όχι μόνο για την Ελευσίνα, αλλά για το Νεώριο και το Σκαραμαγκά, που ακολούθησαν την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, στον κατήφορο της ανεργίας, των απολύσεων και της απληρωσιάς.

Καλές μέρες δεν υπάρχουν πια στην περιοχή, παρά μόνο σε ένα μυθικό κόσμο, στις ταινίες που γυρίστηκαν εκεί, αφού μια από αυτές "η κόρη μου η σοσιαλίστρια", γυρίστηκε σε κοντινό εργοστάσιο με τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων.

Στα ναυπηγεία κανένας εργαζόμενος δεν είχε την τύχη να παντρευτεί την κόρη του αφεντικού, όπως στην ταινία και μάλλον δεν χόρεψαν ποτέ συρτάκι στις εγκαταστάσεις. Και αν δεν το έκαναν τις καλές εποχές, πολύ δύσκολα θα το κάνουν τώρα.

 

Στην ανακοίνωσή του το τοπικό εργατικό κέντρο αναφέρει: "Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το δόλωμα στο παιχνίδι μεταξύ γάτας και ποντικιού. Για άλλη μια φορά οι συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα στο ατέρμονο παιχνίδι προσωπικών σχεδιασμών και τακτικών μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. 

Για άλλη μια φορά οι προσπάθειές τους κινούνται και παίζονται με αναξιόπιστο τρόπο πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, αδιαφορώντας για την φτώχεια και την εξαθλίωση που έχουν περιέλθει οι 600 οικογένειες, που παραμένουν απλήρωτες εδώ και 8 μήνες. Τα όρια ανοχής και αντοχής όμως, εξαντλήθηκαν.

Το ποτήρι της υπομονής και της αγανάκτησης ξεχείλισε. Και αυτό καταγράφηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο χθες, όταν οι εργαζόμενοι έκλεισαν την πύλη της εταιρείας, αποκλείοντας την έξοδο στους μετόχους και στον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι είναι σαφές. Είναι καιρός πλέον, να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους , ώστε να εξοφλήσουν στους εργαζόμενους όλα τα δεδουλευμένα τους.

Οι υπεύθυνοι πλέον έχουν και ονοματεπώνυμο, Ταβουλάρης, Σαμαράς, Αβραμόπουλος. Έτσι, λοιπόν, καλούμε τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους Τώρα, Σήμερα. Ευθύνες που ανήκουν ολοκληρωτικά σε εκείνους και θα βαραίνουν πλέον τις δικές τους πλάτες για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Εργασιακά θέματα