Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι αμερικανικές προμήθειες έφτασαν στα χέρια τζιχαντιστών

Βίντεο που απεικονίζει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν υπό την κατοχή τους αμερικανικά όπλα που προορίζονταν για κούρδους στο Κομπάνι της Συρίας εξετάζει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πάντως ότι το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού έχει καταλήξει στα σωστά χέρια.,

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι ανέφερε πάντως ότι ειδικοί αναλύουν το βίντεο και προσπαθούν να καθορίσουν εάν κάποια από τα κιβώτια της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς τους κούρδους έπεσε πράγματι στα χέρια των τζιχαντιστών.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν πει ότι τα αμερικανικά μεταγωγικά έριξαν την περασμένη Κυριακή 28 κιβώτια με στρατιωτικές προμήθειες στους κούρδους που υπερασπίζονται το Κομπάνι και ότι μόνο ένα από αυτά είχε πέσει στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Το Πεντάγωνο ανέφερε δε ότι το κιβώτιο αυτό καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που ακολούθησε τη ρίψη της στρατιωτικής βοήθειας προς τους κούρδους. Σύμφωνα με κούρδους αξιωματούχος στο Κομπάνι έπεσαν συνολικά 21 τόνοι προμηθειών σε στρατιωτικό και ιατρικό υλικό.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube με τίτλο «Όπλα και πυρομαχικά έπεσαν από αμερικανικά αεροπλάνα σε περιοχές που ελέγχουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι» δείχνει τζιχαντιστές να επιθεωρούν κιβώτια με χειροβομβίδες και ρουκετοβόλα. Ένας μάλιστα μασκοφόρος τζιχαντιστής κρατά ψηλά μια χειροβομβίδα και λέει τη φράση «λεία για τους μουτζαχεντίν».


Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είδαν το βίντεο, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του καθώς όπως είπε «υπάρχει προφανώς μια σειρά ψευδών πληροφοριών, κυρίως προπαγάνδας στο διαδίκτυο και αυτό το βίντεο μπορεί να ανήκει σε αυτή την κατηγορία».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο παρακολουθεί τη βία στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, δυο κιβώτια προμηθειών είχαν πέσει σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Εν τω μεταξύ , μαχητές εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο Κομπάνι μετά από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 30 τζιχαντιστές και 11 κούρδοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της σε κούρδους πεσμεργκά από το Ιράκ για να περάσουν στη Συρία και να συνδράμουν τους κούρδους στο Κομπάνι ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

(Πηγή:BBC,ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Συρία
ΗΠΑ
Ισλαμικό Κράτος