Ηλεκτρονική Έκδοση

Αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα είναι διαθέσιμο στη Λιβερία το φάρμακο κατά του Έμπολα που έχει δημιουργηθεί από το αίμα ασθενών οι οποίοι ανέκαμψαν όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενώ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του ιού έως τον Ιανουάριο του 2015. Σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της φονικής επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική ενώ έγινε γνωστό ότι ακόμη ένας ασθενής (στη Νεμπράσκα) ανέρρωσε πλήρως και θα πάρει εξιτήριο.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες και συνεργασίας ώστε να αποσταλεί πλάσμα αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν σε χώρες της δυτικής Αφρικής ώστε να διατεθεί ως θεραπεία για τους ασθενείς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ανώτεροι σύμβουλοί του θα συναντηθούν σήμερα με τον Ρον Κλάιν, τον άνθρωπο που ο αμερικανός πρόεδρος όρισε επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της φονικής επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική. Η απόφαση διορισμού του Κλάιν- ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και επιτελάρχης του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν-  ελήφθη αφότου μολύνθηκε από τον Έμπολα και δεύτερη νοσηλεύτρια στο Ντάλας η οποία είχε μετάσχει στην ιατρική ομάδα που περιέθαλψε τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ακόμη ένας ασθενής ανέρρωσε πλήρως και αναμένεται να εγκαταλείψει την ειδική μονάδα στο Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα, όπου νοσηλεύεται. Πρόκειται για τον εικονολήπτη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC Ασόκα Μούκπο  ο οποίος μολύνθηκε ενώ βρισκόταν στην Μονρόβια (πρωτεύουσα της Λιβερίας) και κάλυπτε την επιδημία για λογαριασμό του NBC. «Νόμιζα ότι κρατούσα τις ασφαλείς αποστάσεις και θα ήθελα να ξέρω ακριβώς τι πήγε στραβά» συμπλήρωσε.Ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε ήταν ο δρ Ρίτσαρντ Σάκρα ο οποίος κρίθηκε ότι ανάρρωσε πλήρως από την ασθένεια στις 25 Σεπτεμβρίου.

Επίσης έγινε γνωστό ότι είναι βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας της νοσηλεύτριας Νίνα Φαμ η οποία προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα παρέχοντας βοήθεια στη θεραπεία του πρώτου ασθενή που διαγνώσθηκε με τον θανατηφόρο ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
ΗΠΑ
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση