Έντυπη Έκδοση

Ο τραγικός θάνατος του γλύπτη Δ. Αρμακόλα

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε ο τραγικός θάνατος του γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα στο εργαστήριό του το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο 70χρονος δημιουργός δούλευε όταν πιάστηκε το φουλάρι του στον ηλεκτρικό τροχό. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που διενήργησε τη νεκροψία, ο θάνατός του οφείλεται σε ασφυκτικά αίτια. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη του ΥΠΠΟ, αύριο στις 4 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Το εργαστήριό του στεγάζεται στον πεζόδρομο της Σμολένσκυ, κάτω από το λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια. Το 2002 ο Αρμακόλας μετέφερε εκεί όχι μόνο το εργαστήρι του από το Καπανδρίτι όπου ζούσε δύο δεκαετίες, αλλά και το σπιτικό του και τη γλυπτοθήκη του. Περίπου 200 γλυπτά εκτίθενται μόνιμα στο αναπαλαιωμένο νεοκλασικό.

Δημιουργός γνωστός για το πλούσιο σε όγκο έργο του, ο Δημήτρης Αρμακόλας (με καταγωγή από την Τήνο), πρωτοεμφανίστηκε στο Παρίσι τη δεκαετία του '60, όταν απόφοιτος της ΑΣΚΤ, σπούδαζε με υποτροφία στην Ecole des Beaux-Artes. Τότε δούλευε στο ξύλο. Οταν το 1963 επέστρεψε στην Αθήνα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αναγκάζεται να δημιουργήσει γλυπτά από την «κοινότατη» λαμαρίνα.

Τη δεκαετία του '70 συνεργάζεται με γνωστούς αρχιτέκτονες και δημιουργεί ανάγλυφα σε μπετόν (ολόκληρους τοίχους), σε ξενοδοχεία, κινηματογράφους («Αλκυονίδα»), νοσοκομεία («Λητώ»), κατοικίες, τράπεζες. Παράλληλα εμπλουτίζει το γεωμετρικό του λεξιλόγιο με καινούργια στοιχεία όπως η σφαίρα, η οποία άλλοτε ισορροπεί πάνω στο έργο κι άλλοτε το έργο ισορροπεί πάνω σ' αυτή. Διαρκώς ανακαλεί στα γλυπτά του τον αρχαίο κόσμο.

Το 1974 έργο του διακρίθηκε από την Unesco. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο Αρμακόλας έχει αποσπάσει πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της 50ετούς καλλιτεχνικής του πορείας και έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες ατομικές, ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις, όπως μπιενάλε. Εργα του μπορεί κανείς να θαυμάσει σήμερα στον πεζόδρομο της οδού Ερμού στο Σύνταγμα, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Καλέντζι Αχαΐας (τον ανδριάντα του Γ. Παπανδρέου) κ.ά.

Την άνοιξη του 2007 το σύνολο της γλυπτικής του δημιουργίας παρουσιάστηκε σε αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τόσο ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς όσο και η Μαρία Δαμανάκη, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά