Έντυπη Έκδοση

«Πλάκα μας κάνεις!»

Εξαλλοι οι ευρωβουλευτές με τον Μπαρόζο, που προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην Ευρώπη

Με τις «πέτρες» πήραν χθες οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου (πλην Χριστιανοδημοκρατών) τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που, εκθέτοντας τα πεπραγμένα της διπλής πενταετούς θητείας του στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη.

φωτ: AFP φωτ: AFP Ο νέος επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα επέκρινε τον Μπαρόζο διότι δεν έκανε καμία αναφορά στην ανεργία που καλπάζει στην Ευρώπη, ανέφερε με απτά παραδείγματα ότι εξατμίζεται η ελπίδα των Ευρωπαίων πολιτών για επαναφορά του ευρωπαϊκού ονείρου και έφερε ως παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής της Κομισιόν την Ελλάδα. «Το 2010 καταλάβατε ότι αυτή η χώρα δεν είχε αξιόπιστους λογαριασμούς, τη βάλατε σε πρόγραμμα εξυγίανσης, την εντάξατε σε μνημόνια και τι καταφέρατε; Να διαλύσετε την ελληνική κοινωνία».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Πατρίκ Λεχιαρίκ, που υποστήριξε ότι τα προγράμματα λιτότητας θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξης και κατήγγειλε, ενώπιον ενός έκπληκτου και άφωνου Μπαρόζο, ότι η εμμονή για τη διατήρηση του ευρώ πάση θυσία εξυπηρέτησε την κερδοσκοπία και αύξησε την ανεργία σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. «Γιατί καυχάσθε;», ερώτησε τον Μπαρόζο ο επικεφαλής της Ομάδας των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς. «Πού αντιμετωπίσατε την ευρωπαϊκή κρίση, φέρνοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις ευρωπαϊκές οικονομίες;»

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Λάμπερτς, το 25% των Ευρωπαίων κινδυνεύει από τη φτώχεια, πάνω από 25 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι σήμερα άνεργοι και γι' αυτό το 30% των πολιτών μας δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα μελλοντικά σχέδια. Ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών Νάιτζελ Φάρατζ, αφού λοιδόρησε δεόντως τον Μπαρόζο για τις αποτυχημένες, όπως τις χαρακτήρισε, επιλογές του, του ευχήθηκε ειρωνικά... «καλή σύνταξη».

Τη θυμηδία των ευρωβουλευτών προκάλεσε η αποστροφή του Μπαρόζο, στη δευτερολογία του, ότι το γεγονός ότι η δράση της Κομισιόν επικρίνεται από τα δύο... άκρα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύει την ορθή πορεία των επιλογών της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κομισιόν