Έντυπη Έκδοση

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ, ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ

«Το κράτος θα έχει συνέχεια»

...Σαν στο σπίτι του

Με αέρα πρωθυπουργού εν αναμονή, ο Αλ. Τσίπρας πέρασε χθες την πύλη του Πενταγώνου, όπου ενημερώθηκε για όλα τα τελευταία δεδομένα και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

«Διαβεβαιώσαμε τους αρχηγούς των Οπλων, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι περιβάλλονται από εμπιστοσύνη, διότι το κράτος θα έχει συνέχεια και η ασφάλεια της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε έπειτα από τρεισήμισι ώρες ενημέρωσης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, διαβεβαίωσε ότι η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας παραμένει ισχυρή -«πρέπει να το έχουν όλοι υπόψη τους» τόνισε- παρά την οικονομική κρίση. Επλεξε το εγκώμιο στο στρατιωτικό προσωπικό αναφερόμενος στην «αυταπάρνηση και το φιλότιμο» που επιδεικνύουν επιτελώντας το «καθήκον τους σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και παρά τις μεγάλες αδικίες που έχουν υποστεί», για να προσθέσει: «Αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν. Ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Ως εκ τούτου θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όλες οι αποφάσεις πρέπει να υλοποιούνται».

«Καρφί» για Σαμαρά

Αλλαγή φρουράς; Αλλαγή φρουράς; Το «καρφί» ήταν προς την κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, που υποσχέθηκε σταδιακή αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων, παρά την απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα προ των περικοπών λόγω Μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από το διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Ν. Παππά και τους Γ. Βαρεμένο και Κ. Ησυχο, αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα και το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό στις Ενοπλες Δυνάμεις. Επικεντρώθηκαν, πάντως, στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

«Η αποτρεπτική ικανότητα δεν σχετίζεται μόνο με τους εξοπλισμούς, αλλά με τη δομή της άμυνας, με την ικανότητα να είμαστε ισχυροί απέναντι στις προκλήσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στην τρέχουσα περίοδο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε γνώστης των αδυναμιών των Ενόπλων Δυνάμεων, για τις οποίες επεσήμανε ότι δεν σχετίζονται μόνο με την κρίση, αλλά και με τις σκανδαλώδεις προμήθειες εξοπλισμών, που δεν συνοδεύονταν πάντοτε από την απαραίτητη υποστήριξη σε ανταλλακτικά.

«Νέο μοντέλο»

«Είναι αναγκαίο να φύγουμε από το εξοπλιστικό μοντέλο του παρελθόντος και να σχεδιάσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια νέα βάση, που να λαμβάνει υπόψη τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα», επεσήμανε, παραπέμποντας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκανε, δε, λόγο για «ουσιαστική συζήτηση» στο πλαίσιο της απαραίτητης θεσμικής ενημέρωσης, που οφείλει να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση στα κρίσιμα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.

Της ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στο ισόγειο του Πενταγώνου, προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση μιας ώρας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δ. Αβραμόπουλο. Ο υπουργός μίλησε για νέα ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένα στην περιοχή και διαπίστωσε ότι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, αλλά και στο ευρύτερο τόξο από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία φέρνουν την Ελλάδα μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση. Διαβεβαίωσε ότι το αμυντικό σύστημα της χώρας είναι σε «πλήρη ετοιμότητα», ενώ ο Α. Τσίπρας σημείωσε με νόημα απευθυνόμενος στον υπουργό: «Εμείς έχουμε μία δυνατότητα να επικοινωνούμε όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι», σημειώνοντας ότι στα κρίσιμα θέματα της άμυνας απαιτείται θεσμική συνεννόηση «και γιατί όχι και συγκλίσεις εκεί που μπορούν να υπάρχουν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Ενοπλες δυνάμεις