Έντυπη Έκδοση

455 πολιτικοί ελέγχθηκαν, ένας βρέθηκε αδικαιολόγητος

Πενιχρότατα είναι τα αποτελέσματα του αναδρομικού ελέγχου όσων άσκησαν εξουσία από το 1974 έως το 2012, παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.

Ο αναδρομικός έλεγχος αφορούσε 455 πρώην και νυν πολιτικούς που είχαν διατελέσει πρόεδροι κομμάτων, πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων και κόστισε 800.000 ευρώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η μοναδική περίπτωση πολιτικού στην οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του, είναι αυτή του Γιάννη Ανθόπουλου.

Το ΣΔΟΕ εντόπισε 35 τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα του ελεγχόμενου πολιτικού, στους οποίους είχαν κατατεθεί χρηματικά ποσά ύψους 500.000 ευρώ, χωρίς να φαίνεται η πηγή προέλευσης, κατά τη χρονική περίοδο 2001-2006.

Οι ορκωτοί λογιστές συνέταξαν ειδικό πόρισμα το οποίο και θα αποστείλουν στον εισαγγελέα, καθώς ο Γιάννης Ανθόπουλος είναι εμπλεκόμενος σε υπόθεση τοκογλυφίας. Ο κ. Ανθόπουλος είχε διατελέσει υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη.

Εντοπίστηκαν επίσης ακόμα 24 περιπτώσεις πολιτικών που τα «πόθεν έσχες» τους παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις, οι οποίες όμως δεν εστάλησαν στη Δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών είναι και εκείνες του Νίκου Κωνσταντόπουλου, αλλά και της Μαριέττας Γιαννάκου. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος διευκρίνισε ότι ο έλεγχος αφορούσε δάνειο ύψος 70.000 ευρώ που είχε λάβει από τον Συνασπισμό το 2002. Εξήγησε μάλιστα ότι είχε καταθέσει από τότε τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία είχαν «εγκριθεί» και από τους ορκωτούς λογιστές οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον ετήσιο έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών. Σε ό,τι αφορά την κυρία Γιαννάκου επρόκειτο, κατά πληροφορίες, για περιουσιακά της στοιχεία για τα οποία όμως δεν της παρείχε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ο εν διαστάσει σύζυγός της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Αποταμίευση και καταθέσεις
Υπόθεση Siemens
Τράπεζες
Βουλή
ΣΔΟΕ