Έντυπη Έκδοση

Κωνσταντόπουλος: Δεν υπάρχει βούληση για άπλετο φως

Για «θεσμική υποκρισία» και έλλειψη «πολιτικής θέλησης για άπλετο φως» έκανε λόγο χθες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κατέθεσε στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη δωροδοκία βουλευτών προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώπιον του εισαγγελέα Παναγιωτόπουλου βρέθηκε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούσης, που τον περασμένο Ιούλιο σε συνέντευξή του στην «Ε» είχε αναφερθεί σε «συναλλαγές» συναδέλφων του.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παροχές σε βουλευτές, προκειμένου να μη γίνουν πρόωρες εκλογές. Στην κατάθεσή του, ανέλυσε το περιεχόμενο των επίμαχων δηλώσεών του για «σκηνοθετημένη προεδρολογία», «αντιδημοκρατικές σκοπιμότητες αποφυγής των εκλογών» και «εμμονή στο ρόλο του Προέδρου, που χρησιμοποιείται ως εργαλείο φαλκίδευσης του συνταγματικού κοινοβουλευτισμού».

Τόνισε, δε, πως διατύπωσε την προσωπική του άποψη, ότι «η εμμονή στις πρακτικές σύγχυσης κι όχι διάκρισης εξουσιών που αποκαλύπτει η ευθυγράμμιση κυβερνητικών εξαγγελιών και εισαγγελικών παραγγελιών αποτελούν πρόσθετα συμπτώματα της κρίσεως, ασκήσεις πολιτικής υποκρισίας και θεσμικής αδυναμίας».

«Αντί να στηρίζεται η δημοκρατική αρχή της διαφάνειας, αίρεται το αξιόποινο και μάλιστα αναδρομικά σε υποθέσεις όπως η Siemens, η λίστα Λαγκάρντ και άλλα», δήλωσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατά την έξοδό του από το εισαγγελικό γραφείο, προσθέτοντας: «Αν υπήρχε πολιτική θέληση για άπλετο φως θα είχαν αντιμετωπιστεί πολλά προβλήματα και δεν θα συνεχίζονταν οι πρακτικές ασκήσεις που αποτελούν θεσμική υποκρισία».

Είχε προηγηθεί η κατάθεση του Γ. Πανούση, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις γύρω από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε» το καλοκαίρι. Τότε, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, που χθες δεν θέλησε να σχολιάσει την κατάθεσή του, είχε υποστηρίξει ότι έχει αρχίσει μια «μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης προθύμων βουλευτών» χρησιμοποιώντας -όπως είχε πει- «όλα τα μέσα»: «Πρόκειται για καθαρή συναλλαγή. Δεν μιλάω μόνον για χρήματα, δεν το γνωρίζω, χωρίς να το αποκλείω κιόλας. Μιλάω για υποσχέσεις, εξυπηρετήσεις, εξασφαλίσεις, ακόμη και διορισμούς συγγενών - όλα τα γνωστά δηλαδή του ελληνικού πολιτικού συστήματος!».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσέλθει για να καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, ενώ άγνωστο ακόμη παραμένει αν ο εισαγγελέας Εφετών θα χρειαστεί και την κατάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΝ