Έντυπη Έκδοση

Καμπάνες σε Ελλάδα - Ιταλία για μη παροχή ασύλου

Με ομόφωνη απόφασή του χθες, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ουσιαστικά, ότι η συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», με βάση την οποία προβλέπεται ότι οι αιτήσεις ασύλου μεταναστών πρέπει να υποβάλλονται στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εισόδου τους, δεν εφαρμόζεται με τρόπο συμβατό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφορμή για την έκδοση της σχετικής απόφασης έδωσε η εκδίκαση της προσφυγής που αφορούσε την οδυνηρή περιπέτεια 35 συνολικά μεταναστών, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις χώρες τους που πλήττονταν από ένοπλες συγκρούσεις, εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα και κατόπιν πέρασαν στην Ιταλία. Οι ιταλικές αρχές τούς εντόπισαν και, με βάση τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ», τους έστειλαν πάλι πίσω στην Ελλάδα όπου, παρά την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ανασταλεί η απέλασή τους στις χώρες καταγωγής τους, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν διαταγές απέλασης για δέκα απ' αυτούς.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «καμία μορφή συλλογικής απέλασης μεταναστών δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση τα προβλεπόμενα από το "Δουβλίνο ΙΙ" , αν δεν έχει διασφαλισθεί ότι η χώρα προορισμού των μεταναστών προσφέρει επαρκείς εγγυήσεις για την εφαρμογή της πολιτικής ασύλου και την προστασία των μεταναστών από ενδεχόμενους κινδύνους για τη ζωή τους. Το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία, σχετικά με 4 μετανάστες, ότι στην περίπτωσή τους η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής, σε συνδυασμό με την απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, εξαιτίας της απαγόρευσης πρόσβασης που τους επιβλήθηκε, στη διαδικασία ασύλου.

Εκρινε ένοχη και την Ιταλία για παραβίαση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύει τη συλλογική απέλαση αλλοδαπών και την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, δεδομένου ότι με την ομαδική απέλασή τους στην Ελλάδα τούς εξέθεσε σε κινδύνους σχετικούς με τις ελλείψεις στη διαδικασία ασύλου στη χώρα. Τέλος, έκρινε ένοχη την Ιταλία για το γεγονός ότι δεν επετράπη στους μετανάστες να υποβάλουν αιτήσεις για την παροχή ασύλου.

Η πιλοτική αυτή απόφαση του Δικαστηρίου θεωρείται ως απαρχή για την υποβολή και άλλων προσφυγών από μετανάστες που υποχρεώθηκαν ομαδικώς να επιστρέψουν στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εισόδου τους, δεν έτυχαν της παροχής ασύλου και απελάθηκαν στις χώρες καταγωγής τους, εν γνώσει των κινδύνων που αυτό συνεπαγόταν.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο