Έντυπη Έκδοση

Ισπανοί νοσηλευτές: Μετακυλίει τις ευθύνες η κυβέρνηση

«Δεν φταίει η νοσοκόμα για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας από τον Εμπολα»

Παραλείψεις και κενά καταγγέλλει ο σύλλογος νοσηλευτών της Ισπανίας με αφορμή τη μόλυνση της Τερέσα Ρομέρο από τον ιό του Εμπολα, αλλά και τις ευθύνες που αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας προσπάθησαν να μετακυλίσουν στην ίδια.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι η νοσηλεύτρια Τερέσα Ρομέρο προσβλήθηκε από την ασθένεια, στις 6 Οκτωβρίου «ξέραμε ότι θα της επιρρίψουν την ευθύνη» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μάξιμο Γκονθάλεθ Χουρδάδο, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους έκθεση για την έλλειψη «επαρκών μέτρων» για την αντιμετώπιση του Εμπολα.

Ο Χουρδάδο κατήγγειλε την έλλειψη των κατάλληλων υλικών και την ανεπαρκή εκπαίδευση του προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, παρουσιάζοντας σε ένα βίντεο τα προβλήματα που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν οι νοσηλευτές: φορούσαν γυαλιά που θόλωναν, αναπνευστική προσωπίδα χωρίς φίλτρο, μια απλή, διαπερατή μπλε ρόμπα χειρουργείου και γάντια που δεν κάλυπταν τους καρπούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ποτέ δεν θα μάθουμε πώς ακριβώς προσβλήθηκε η Ρομέρο».

Πέρα από τα σύνορα της Ισπανίας, ο Χουρδάδο επισήμανε επίσης ότι υπήρχαν προβλήματα στο πρωτόκολλο που εφαρμόζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Για παράδειγμα, όσον αφορά τον πυρετό, το πρωτόκολλο έλεγε ότι για να ενεργοποιηθούν τα επείγοντα μέτρα θα έπρεπε η θερμοκρασία (του ασθενούς) να είναι 38,6 βαθμοί. Ομως στην Ισπανία και σε άλλες χώρες οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην παρακεταμόλη, που ρίχνει τον πυρετό» εξήγησε.

Η Ισπανία έχει μειώσει στους 37,7 βαθμούς τη θερμοκρασία για την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου αυτού.

Η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την έκταση της επιδημίας του ιού Εμπολα και το αν απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, La Vanguardia)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Ισπανία
Εμπολα