Έντυπη Έκδοση

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

«Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με όλους»

Η Σερβία δεν είναι εκείνη που επιθυμεί να έχει ταραχές στα σύνορά της αλλά αντίθετα επιδιώκει τη σταθερότητα, λέει ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης στο Κόσοβο καταγγέλλοντας συμφέροντα που υποκινούν τις συγκρούσεις.

Η σερβική αστυνομία εξιχνίασε σειρά επιθέσεων στην περιοχή της Βοϊβοδίνας. Την ίδια ώρα, ο Ρομάνο Πρόντι δηλώνει πως η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει πριν από το 2020 κι αφού ξεπεραστούν τα προβλήματα με το θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ο Μάρκο Τζούριτς, επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης στο Κόσοβο, ο οποίος συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι οι σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας είναι εσωτερικό θέμα της Σερβίας και έτσι θα παραμείνουν στο μέλλον.

«Μπορώ μόνο να πω ότι είναι προς το συμφέρον μας να συζητάμε με όλους τους γείτονες και ότι η Σερβία επιθυμεί να έχει φίλους στα σύνορά της», υπογράμμισε.

«Πρώτα τα πρακτικά»

«Οι σχέσεις Σερβίας και Αλβανίας είναι ένα θέμα και οι σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι άλλο θέμα». Για τη Σερβία οι σχέσεις με την Αλβανία, που είναι γειτονική της χώρα, είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνονται. Για το Κόσοβο, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να έχει μια προτεραιότητα η αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων «γιατί τους ανθρώπους εκεί δεν τους ενδιαφέρει ίσως η υψηλή πολιτική» αλλά το πώς θα επιλύσουν προβλήματα παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Καταδικάζοντας τα επεισόδια μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι, κατήγγειλε ότι «κάποιος έχει συμφέρον πάντα εδώ να υπάρχουν συγκρούσεις, να υπάρχει μια μη ομαλή κατάσταση. Εμείς λοιπόν δεν το θέλουμε, θέλουμε να ζούμε φυσιολογικά με όλους... Οι Σέρβοι και η Σερβία δεν θα είναι αιτία προβλημάτων. Εμείς επιθυμούμε σταθερότητα», τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο.

Συλλήψεις

Εν τω μεταξύ, η σερβική αστυνομία εξιχνίασε σχεδόν όλες τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε αρτοποιεία στην περιοχή της Βοϊβοδίνας και συνέλαβε 11 υπόπτους, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. Στη Βοϊβοδίνα, μετά τον επεισοδιακό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, ξέσπασαν βανδαλισμοί και βιαιότητες και καταστράφηκε ένα τέμενος και αρτοποιεία σε πολλές πόλεις, ιδιοκτησίας κυρίως πολιτών αλβανικής καταγωγής.

Στο θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με την έννοια ότι αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Από τα Τίρανα, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, τόνισε πως η είσοδος της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα και πρέπει να γίνει πριν απ' το 2020.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Βαλκάνια
Σερβία
Εξωτερική πολιτική
Κύριο θέμα
«Οι αλβανοσερβικές σχέσεις θα βρουν το δρόμο τους»