Έντυπη Έκδοση

«Πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός»

Καταγγελία από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και ενδεχομένως και από τους φιλορώσους αυτονομιστές καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο φόντο ενός μετώπου ωμοτήτων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία και να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στις νοτιοανατολικές περιοχές. Την ίδια ώρα, το Κίεβο ζητούσε επιπλέον δάνειο από τους Ευρωπαίους για να μπορέσει να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στοιχεία που συγκέντρωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση πυρομαχικών διασποράς στην ανατολική Ουκρανία ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές ενδέχεται να έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τέτοια πυρομαχικά. Η μη-κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνει μεν ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις, αλλά «τα στοιχεία δείχνουν πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για αρκετές επιθέσεις με πυρομαχικά διασποράς». Προσθέτει ότι οι επιθέσεις αυτές αναγνωρίζονται από τα θραύσματα και το χαρακτηριστικό κρατήρα που δημιουργούν, από υπολείμματα στα σημεία που έπεσαν τα πυρομαχικά αυτά καθώς και από μέρη των ρουκετών που βρέθηκαν εκεί κοντά.

Εκπρόσωποι των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Κιέβου κατά της εξέγερσης στις ανατολικές περιοχές διέψευσαν τις καταγγελίες όπως επίσης έκανε αργότερα και το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Η εκεχειρία

Την ανάγκη να τηρηθεί η εκεχειρία στην Ουκρανία επισήμαναν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα του εφοδιασμού της Ουκρανίας με φυσικό αέριο, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με τους βασικούς όρους των μελλοντικών παραδόσεων.

Η Ουκρανία ζήτησε από τους Ευρωπαίους «ένα επιπλέον δάνειο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ», ποσό που απαιτεί η Ρωσία ώς τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Κίεβο.

Το αίτημα αυτό «θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ουκρανικές αρχές», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μοιρασιά»

Τηρουμένων των αναλογιών, εντύπωση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, η αποκάλυψη ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε προτείνει από το 2008 στον τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, να μοιράσουν μεταξύ τους τα εδάφη της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Πολωνός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική ιστοσελίδα Politico, ο Σικόρσκι, που ήταν υπουργός Εξωτερικών μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντόναλντ Τουσκ στη Μόσχα το 2008. Ο Πολωνός πρωθυπουργός ωστόσο δεν απάντησε στην... πρόταση επειδή ήξερε ότι η συνομιλία καταγραφόταν, αλλά η Βαρσοβία δεν εξέφρασε -ούτως ή άλλως- τέτοιο ενδιαφέρον.

Η συνέντευξη αυτή θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας, αλλά ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε αργότερα ότι δεν θυμόταν καλά, κι επειδή ακριβώς υπήρξε μια παρερμηνεία η δήλωσή του τελικά εκτροχιάστηκε.

(Πηγές: Reuters-AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις
Ουκρανία
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων