Έντυπη Έκδοση

Από αμέλεια ο θάνατος του μεγιστάνα της Total

Σε εγκληματική αμέλεια οφείλεται το αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, και τρία μέλη του πληρώματος. Το δυστύχημα έγινε στη διάρκεια της νύχτας, όταν το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο ισχυρός άνδρας της Total συγκρούστηκε κατά την απογείωση με ένα εκχιονιστικό όχημα.

Σύμφωνα με τη ρωσική ερευνητική επιτροπή, ο οδηγός του εκχιονιστικού Βλαντίμιρ Μαρτινένκο, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για 48 ώρες στο πλαίσιο της έρευνας, βρισκόταν «σε κατάσταση μέθης» τη στιγμή του δυστυχήματος, μια κατηγορία που διαψεύσθηκε από το δικηγόρο του, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο πελάτης του πάσχει από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και δεν ήταν μεθυσμένος τη στιγμή του δυστυχήματος.

«Δεν πίνει ποτέ, αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από την οικογένειά του, όπως και από τους γιατρούς», δήλωσε ο δικηγόρος Αλεξάντρ Καραμπάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν εντελώς νηφάλιος. Βρίσκεται σε σοκ. Θεωρεί τον εαυτό του αθώο, καθώς ακολούθησε όλες τις οδηγίες που του δόθηκαν», υπογράμμισε.

Μεταξύ των ενδεχόμενων σεναρίων πάντως που εξετάζονται από τους ερευνητές περιλαμβάνονται «ένα λάθος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας», «οι κακές μετεωρολογικές συνθήκες» και «ένα σφάλμα στη διακυβέρνηση του αεροπλάνου».

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Βνούκοβο «θα εξεταστούν για κατανάλωση αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής, η οποία υποστηρίζει ότι «πίσω από την αμέλεια αυτών που ευθύνονται άμεσα, υπάρχουν πιο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του αεροδρομίου», ενώ δεν αποκλείονται και άλλες συλλήψεις.

Οι ερευνητές της επιτροπής θα εξετάσουν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και βρίσκονται στα χέρια τους για να αποκωδικοποιηθούν.

(ΠΗΓΕΣ: AFP- REUTERS-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
Αεροπορικά ατυχήματα