Έντυπη Έκδοση

Παράλυτος περπάτησε χάρη στη... μύτη του

Μια πρωτοποριακή τεχνική μεταμόσχευσης οσφρητικών κυττάρων από τη μύτη σε πληγωμένο σημείο της σπονδυλικής στήλης επέτρεψε σε παράλυτο άνδρα να περπατήσει και να ανακτήσει μέρος της σεξουαλικής του ζωής. Ο Βούλγαρος Ντάρεκ Φιντίκα είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη πριν από τέσσερα χρόνια, έπειτα από επίθεση με μαχαίρι.

Παρά την εντατική φυσικοθεραπεία, επί δύο χρόνια δεν είχε εμφανίσει καμία βελτίωση. Ομως τώρα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητά του, έπειτα από πλήρη καταστροφή των νεύρων της σπονδυλικής στήλης του. Το επίτευγμα δίνει ελπίδες σε περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση παράλυσης.

Οι επιστήμονες (Βρετανοί) πήραν οσφρητικά νευρικά κύτταρα από τη μύτη του, τα καλλιέργησαν και τα μεταφύτευσαν στη σπονδυλική στήλη του, λίγο πάνω και λίγο κάτω από το σημείο του τραύματος. Συνολικά έγιναν περίπου 100 μικρο-εγχύσεις 500.000 κυττάρων. Επειδή τα κύτταρα ανήκαν στον ασθενή, δεν υπήρχε φόβος απόρριψής τους, ούτε ανάγκη για ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Την επέμβαση έκαναν Πολωνοί γιατροί.

Τα κύτταρα της μύτης βοήθησαν σημαντικά στην επανασύνδεση και αναγέννηση των αποκομμένων νεύρων της σπονδυλικής στήλης, δημιουργώντας ανάμεσά τους μια νευρική «γέφυρα», κάτι που έως τώρα εθεωρείτο αδύνατο. Τα πολύπλοκα νευρικά κυκλώματα της μύτης, που επιτρέπουν την αίσθηση της όσφρησης, είναι τα μόνα που αναγεννιούνται στη διάρκεια της ενήλικης ζωής και γι' αυτό ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν από τους επιστήμονες.

Υστερα από 18 μήνες, ο ασθενής είναι πλέον σε θέση να κινείται με τη βοήθεια ορθοπεδικού στηρίγματος και έχει αποκτήσει ξανά ένα μέρος των αισθήσεών του στα κάτω άκρα. Σε ένα βαθμό έχει ξανά μια ανεξάρτητη ζωή, μπορώντας να οδηγήσει ακόμη και αυτοκίνητο, ενώ η σεξουαλική λειτουργία του έχει εν μέρει επανέλθει.

«Οταν δεν μπορείς να νιώσεις σχεδόν το μισό σου σώμα, είσαι ανήμπορος, όταν όμως αυτό αρχίζει να επανέρχεται, τότε είναι σαν να ξαναγεννιέσαι. Θεωρώ ρεαλιστικό ότι μια ημέρα θα γίνω ανεξάρτητος. Αυτό που έμαθα είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάς, αλλά να συνεχίσεις να παλεύεις, επειδή κάποια πόρτα θα ανοίξει στη ζωή σου», δήλωσε ο Ντάρεκ Φιντίκα.

Η επέμβαση έγινε από έναν από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς διεθνώς, που ειδικεύεται σε τραύματα της σπονδυλικής στήλης, τον δρα Πάβελ Ταμπάκοφ του Ιατρικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βροκλάου, ενώ αρχικά η τεχνική αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Τζόφρι Ρέιζμαν του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, όπως ανέφεραν το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και η βρετανική «Γκάρντιαν». Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα κυτταρικής μεταμόσχευσης «Cell Transplantation».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Νευρολογία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες