Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ Η ΑΝΤΛΗΣΗ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

2.000.000 ευρώ την ημέρα στον «αγώνα»

Αργό πετρέλαιο αξίας γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα εξόρυσσαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία πριν από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Μεγάλα τα κέρδη για τους τζιχαντιστές, αλλά όλα αυτά περιορίστηκαν όταν αρχίσαμε τις αεροπορικές επιδρομές, ισχυρίζονται οι Αμερικανοί. Μόνο που δεν μας λένε πόσα είναι τα κέρδη σήμερα Μεγάλα τα κέρδη για τους τζιχαντιστές, αλλά όλα αυτά περιορίστηκαν όταν αρχίσαμε τις αεροπορικές επιδρομές, ισχυρίζονται οι Αμερικανοί. Μόνο που δεν μας λένε πόσα είναι τα κέρδη σήμερα Κι ενώ δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται στη «σιωπηρή συμφωνία» ΗΠΑ-Τουρκίας για αποστολή βοήθειας στο Κομπάνι, οι Πεσμεργκά δεν είχαν μέχρι χθες φθάσει από την Τουρκία στη Συρία. Οι τζιχαντιστές θέλουν να διχάσουν τους μουσουλμάνους, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη.

Σε έκθεση της εταιρείας ερευνών IHS, αναφέρεται ότι η οργάνωση των σουνιτών εξτρεμιστών είχε τον έλεγχο περίπου 350 χιλιάδων βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως, ωστόσο ήταν σε θέση να εξορύσσει μόλις 50.000 ή 60.000 βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή αυτή, μόλις μια μικρή «υποδιαίρεση της παραγωγής που γινόταν πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις», αποδίδεται με βάση την έκθεση, «στις εχθροπραξίες και τις περιορισμένες τεχνικές ικανότητες του ΙΚ που ελέγχει τις περιοχές αυτές».

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τον Σεπτέμβριο η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, έπληξαν διυλιστήρια πετρελαίου που ελέγχει το ΙΚ στη Συρία, καθώς επιδιώκεται η καταστροφή των πηγών εσόδων της οργάνωσης.

«Συμφωνία»

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρεται σε μια «σιωπηρή συμφωνία» μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την αποστολή βοήθειας στο Κομπάνι. Εκτιμάται μάλιστα αυτή ως εντυπωσιακή αλλαγή στάσης. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, «η αλλαγή πολιτικής σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες αφότου αμερικανικό αεροσκάφος προχώρησε στη ρίψη οπλισμού, προς εφοδιασμό των ανταρτών στο Κομπάνι και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει την Τουρκία για τις προθέσεις τους».

Κι ενώ οι τζιχαντιστές εξαπολύουν διαρκώς νέες επιθέσεις στο Κομπάνι και ο διεθνής συνασπισμός συνεχίζει να πλήττει θέσεις του ΙΚ, μέχρι χθες οι ενισχύσεις των Πεσμεργκά δεν είχαν φθάσει ακόμη στη Συρία. Πάντως η Ουάσιγκτον χαιρέτισε την απόφαση της Αγκυρας να επιτρέψει τη διέλευσή τους.

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν «να σπείρουν τη διχόνοια» μεταξύ των μουσουλμάνων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τεχεράνη.

(Πηγές: Reuters-AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Ισλαμικό Κράτος
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
Συρία