Έντυπη Έκδοση

Στα Βαλκάνια ψάχνουν σκληρούς τζιχαντιστές

Επαφές με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε η αμερικανική διπλωματία για τον εντοπισμό ξένων μαχητών που πολεμούν στον πλευρό του Ισλαμικού Κράτους και προέρχονται από την περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Αμερικανός πρέσβης Ρόμπερτ Μπράντκε, αρμόδιος για θέματα που συνδέονται με τους μαχητές στη Συρία, επισκέφθηκε τα Σκόπια, και συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Πολ Γουόλερς, στις συναντήσεις που πραγματοποίησε. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Αντναν Γιασάρι, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο και οι ΗΠΑ και η "Μακεδονία" ανησυχούν σοβαρά. Οι μαχητές στη Συρία και στο Ιράκ προέρχονται από 80 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Αυτοί προσχωρούν και μάχονται στην πλευρά ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως του ISIS και της al-Nusra. Ανησυχούμε για αυτούς τους μαχητές, εξαιτίας των δυνατοτήτων που έχουν μετά την επιστροφή τους στις δικές τους ή σε άλλες χώρες».

Ας σημειωθεί ότι σε σχετικό ρεπορτάζ του σκοπιανού τηλεοπτικού σταθμού AlfaTVSkopje, το οποίο επικαλέστηκε αρμόδιες βουλγαρικές υπηρεσίες, εκτιμήθηκε ότι στη Βουλγαρία υπάρχουν φόβοι πως θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα κυματίσει η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινήθηκαν στα τοπικά ΜΜΕ, ο ηγέτης της Εθνικής Τουρκικής Ενοποίησης ισχυρίστηκε ότι στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται ακραία στοιχεία, τα οποία βοηθούν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και βρίσκονται σε επαφή με εκπροσώπους τρομοκρατικών οργανώσεων στην ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο και Αλβανία, απ' όπου στρατολογούνται μαχητές για τη Συρία και το Ιράκ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΤΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
Τρομοκρατία
Βαλκάνια
Διεθνής τρομοκρατία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις
ΠΓΔΜ